Пастет от патладжан и тахан
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 голям патладжан
1 скилидка чесън голяма
3 лука шалот
1 ч.л. гарам масала
3 с.л. тахан (сусамова паста)
1 лимонова кора, ситно настъргана
3 с.л. лимонов сок
Сол на вкус
2 ч.л. зехтин
Лют червен пипер
Резени лимон (по желание)
Пресен магданоз (по желание)
1 пита, нарязана на ленти
Загрейте фурната до 175C. Набодете патладжана няколко пъти с вилица. Пече се в предварително загрята фурна за 30-40 минути или докато омекне и кожата е тъмно кафява. Охладете, отрежете краищата и обелете патладжана. Разбийте го в блендер или кухненски робот с чесъна, лука, гарам масалата, тахана, лимоновата кора и сок, докато стане гладка и равномерна смес. Подправете със сол. Изсипете сместа в купа за сервиране, поръсете със зехтин и се поръсва с лют червен пипер. Украсете с резени лимон и стръкчета магданоз, ако желаете. Поднесете с питка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ