Регистрация

Панетоне

Автор:
elenkova
|
Дата:
27 Nov
|
Видяна:
1214
Оцени рецептата

1 ч захаросани череши

1/4 ч сухо ликьорно вино Марсала

3 3/4 ч брашно

1/3 ч гранулирана захар

1/2 ч.л. сол

5 ч.л. активна суха мая

1/4 ч.л. прясно смляно индийско орехче

2/3 ч масло, меко

1/4 ч мляко

1/2 ч вода

1 ч.л. ванилия

2 яйца

2 жълтъка

кората на половин портокал

1/2 ч орехи, нарязани

1/2 ч зелени захаросани парченца ананас

пудра захар за поръсване

 

Накиснете черешите във виното. Смесете брашното, захарта, солта, маята и индийското орехче в блендер. Разбърква се добре. Нарежете маслото и прибавете в сместа. Разбийте, докато почти изчезне. Смесете млякото и водата. Стоплете ги в микровълновата фурна за около 40 сек. и разбъркайте с вилица ванилията, яйцата и жълтъците. Докато блендерът е включен, добавете бавно течните съставки към брашнената смес. Разбийте за 60 сек. Добавете портокаловата кора и разбийте до смесване. Прехвърлете в голяма стъклена купа и покрийте хлабаво с найлоново фолио. Оставете тестото да втаса на топло място без течение за 45 - 60 минути. Когато тестото удвои обема си, го натиснете надолу, след което добавете сместа с черешите, ядките и захаросания ананас, докато се разпределят хубаво. Намажете хубаво с масло и набрашнете леко две кутии за кафе от по 500 г. Изрежете кръг от восъчна хартия, така че да пасне на дъното на всяка и също намажете и набрашнете хартията. Изсипете тестото в кутиите, така че да се напълнят наполовина. Притиснете леко. Оставете да втасва на топло място, докато удвои обема си, около 30 мин. Загрейте фурната до 160 градуса. Малко преди да ги сложите да се пекат, направете Х с остър нож в горната част на двата сладкиша. По желание, може да сложите парченце масло в прореза. Пече се около 1 час или докато клечка за зъби излезе чиста. Извадете и охладете за около 15 мин, след което извадете от съда. Поръсете с пудра захар.





Виж още от категория "Регионална кухня"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта