Ливански лозови сарми
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 1/2 ч ориз
2 ч.л. сол
1 ч.л. пипер
3/4 ч.л. бахар
3/4 ч.л. канела
2 с.л. масло, разтопено
900 г нетлъста агнешка кайма
100 лозови листа
1 нарязан лимон
Сложете ориза в гевгир и изплакнете три пъти със студена вода. Смесете солта, черния пипер, бахара и канелата и се поръсват върху ориза, като се разбърква, за да се смесят добре. Добавете маслото и агнешкото при ориза и разбъркайте добре. Поставете лозовите листа в голяма купа и се покриват с вряща вода, за да омекнат. Извадете и отцедете в гевгир. Охлажда се. За да напълните листата, поставете 1 ч.л. от оризовата смес върху всяко листо. Като започнете от края на стъблото, навийте листа върху плънката, като прегънете леко от двете страни, така че листата да са добре завити на стегнат пакет. Повторете с останалите листа и плънка. Покрийте дъното на голям тиган с няколко от лозовите листа и резените лимон. В стройни редици, подредете пълнените лозови листа върху резените лимон. Обърнете тежка чиния отгоре, така че дъното да ги натиска надолу. Добавя се вода в тенджерата, кипнете, намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън за около 35 минути или докато пълнените лозови листа омекнат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ