Колачки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 пакет мая
3/4 ч захар
1/4 ч вода, хладка
1 ч.л. сол
2 ч мляко
5 ч брашно
115 г масло или маргарин
2 големи яйца
За плънка от сливи:
450 г сини сливи
Канела или
Захар
1 ч.л. наситнена портокалова кора
За плънка с маково семе:
2 ч макови семена, смлени
1/2 ч захар
1/2 ч мляко
450 г масло
1/2 ч царевичен сироп
Канела
За ябълкова плънка:
4 ябълки, тънко нарязани
3 с.л. канелени бонбони
1/3 ч вода
Разтворете маята в хладка вода. Кипнете млякото и оставете леко да се охлади. Разбийте на крем маслото и захарта. Добавете солта и разбъркайте отново. Поставете разтворената мая в млякото. Добавят се 3 чаши брашно и се разбива до гладкост. Добавете яйчената смес и разбъркайте отново. След това добавете неразбитите яйца и разбийте. Постепенно добавете останалото брашно, по една супена лъжица в даден момент, докато тестото е достатъчно гладко и след това го омесете в оставащото брашно на затоплена дъска. Сложете в намаслена купа, покрийте и оставете да втаса на топло място около 2 1/2 часа или докато удвои обема си. Сложете върху затоплена и леко набрашнена работна повърхност. Притиснете на тънък слой. Нарежете на квадрати от по 5 см. Поставете по една чаена лъжичка от пълнежа във всеки квадрат и съберете 4 ъгъла внимателно, като сгъвате един върху друг. Поставете в голяма тава на 5 см една от друга. Оставете да втаса на топло място за около 45 минути докато удвои обема си. Пече се на 190 градуса в продължение на 25 минути. Когато изстине поръсете щедро с пудра захар.
За плънка от сливи: Измийте сините сливи и ги сварете в достатъчно вода, така че да ги покрие. Оставете да заври. Когато се охладят, прецедете, отстранете костилката и нарежете добре. Подсладете и добавете канела на вкус или портокалова кора. Оставя се да изстине леко.
За плънка с маково семе: Смесете съставки и варете около пет минути, докато се сгъсти.
За ябълкова плънка: Гответе около пет или шест минути, докато ябълките омекнат. Охлажда се.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ