Регистрация

Колачки

Автор:
Aleksandra B.
|
Дата:
18 Feb
|
Видяна:
1044
Оцени рецептата

1 пакет мая

3/4 ч захар

1/4 ч вода, хладка

1 ч.л. сол

2 ч мляко

5 ч брашно

115 г масло или маргарин

2 големи яйца

За плънка от сливи:

450 г сини сливи

Канела или

Захар

1 ч.л. наситнена портокалова кора

За плънка с маково семе:

2 ч макови семена, смлени

1/2 ч захар

1/2 ч мляко

450 г масло

1/2 ч царевичен сироп

Канела

За ябълкова плънка:

4 ябълки, тънко нарязани

3 с.л. канелени бонбони

1/3 ч вода

 

Разтворете маята в хладка вода. Кипнете млякото и оставете леко да се охлади. Разбийте на крем маслото и захарта. Добавете солта и разбъркайте отново. Поставете разтворената мая в млякото. Добавят се 3 чаши брашно и се разбива до гладкост. Добавете яйчената смес и разбъркайте отново. След това добавете неразбитите яйца и разбийте. Постепенно добавете останалото брашно, по една супена лъжица в даден момент, докато тестото е достатъчно гладко и след това го омесете в оставащото брашно на затоплена дъска. Сложете в намаслена купа, покрийте и оставете да втаса на топло място около 2 1/2 часа или докато удвои обема си. Сложете върху затоплена и леко набрашнена работна повърхност. Притиснете на тънък слой. Нарежете на квадрати от по 5 см. Поставете по една чаена лъжичка от пълнежа във всеки квадрат и съберете 4 ъгъла внимателно, като сгъвате един върху друг. Поставете в голяма тава на 5 см една от друга. Оставете да втаса на топло място за около 45 минути докато удвои обема си. Пече се на 190 градуса в продължение на 25 минути. Когато изстине поръсете щедро с пудра захар.

За плънка от сливи: Измийте сините сливи и ги сварете в достатъчно вода, така че да ги покрие. Оставете да заври. Когато се охладят, прецедете, отстранете костилката и нарежете добре. Подсладете и добавете канела на вкус или портокалова кора. Оставя се да изстине леко.

За плънка с маково семе: Смесете съставки и варете около пет минути, докато се сгъсти.

За ябълкова плънка: Гответе около пет или шест минути, докато ябълките омекнат. Охлажда се.





Виж още от категория "Регионална кухня"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта