Регистрация

Зеленчукова терина

Автор:
Цветанка Базова
|
Дата:
20 Mar
|
Видяна:
533
Оцени рецептата

За зеленчуковия слой:

50 г сушени гъби шийтаке

7 големи листа зеле

340 г пресен спанак, почистен

340 г пресни аспержи, подрязани и обелени

450 г червени чушки, нарязани на ленти по дължина

340 г моркови, срязани наполовина по дължина и нарязани на тънки ленти

410 г артишок, консерва, отцеден и срязан на четвъртинки по дължина

За тестото:

1/2 ч мътеница

1 с.л. фино нарязан пресен магданоз

1 ч.л. сушена мащерка

1 ч.л. сушен естрагон

2 лука шалот, нарязан

Сол и черен пипер на вкус

За доматения сос:

1 домат, обелен и нарязан

1/4 ч мътеница

1 с.л. доматено пюре

щипка лют червен пипер

1 скилидки чесън, нарязан

Сол и черен пипер на вкус

 

За зеленчуковия слой:

1. Накиснете гъбите в топла вода, така че да ги покрива. Оставете да престои 30 минути. Отцедете.

2. Сложете голяма тенджера с вода да заври. Бланширайте зеленчуците на отделни партиди във врящата вода. Бланширайте зелевите листа за 3 минути, спанака за 1 минута, аспержите и червената чушка за 3 минути и морковите за 4 минути. Потопете зеленчуците в ледена вода, след бланширане. Отцедете.

3. Подсушете зеленчуците хубаво върху хартия.

За да направите тестото:

1. В средно голяма купа комбинирайте яйцата, 1/2 чаша мляко, магданоза, мащерката, естрагона, шалота и сол и черен пипер на вкус. Разбийте до смесване.

На терината:

1. Намажете щедро с олио формичка за печене на хляб.

2. Постелете по дъното на съда зелевите листа, така че да се припокриват над ръба на тавата.

3. Подредете аспержите по дължина, плътно една до друга. Направете два слоя червена чушка отгоре напречно. Полейте с малко от тестото, като притиснете леко чушките надолу.

4. Покрийте с гъбите. Подредете морковите по дължина.

Полейте с малко от тестото, като притиснете леко надолу.

5. Подредете половината листа спанак върху морковите. Добавете слой артишок над спанака, след това добавете малко повече тесто. Внимателно притиснете артишока.

6. Покрийте с останалия спанак, добавете останалото тесто и притиснете хубаво. Прегънете листата зеле върху терината.

7. Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте съда с намазана с масло пергаментова хартия. Поставете съда в дълбока тава. Налейте гореща вода в тавата на дълбочина от 3 см.

8. Печете на 180С в продължение на 2 часа или до готовност. Отстранете от водата. Охлажда се на решетка (все още покрито с хартия) за 2 часа.

9. Оставете в хладилника за през нощта, отново покрито с хартията.

За да направите соса:

1. В блендер, смесете нарязания домат, 1/4 чаша мътеница, доматеното пюре, лютия червен пипер, чесъна и сол и черен пипер на вкус. Смесете до гладкост.

За да поднасете:

1. Разхлабете краищата на терината с нож. Обърнете в чиния за поднасяне. Нарежете студената терина на напречни филийки с назъбен нож.

2.  Нанесете тънък слой от доматения сос върху всяка чиния за сервиране. Подредете резените терина върху соса.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта