Зеленчукова самоса
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
225 г картофи, нарязани на малки кубчета
3/4 ч замразен зелен грах, размразен
2 с.л. царевично олио
1 глава лук, ситно нарязан
1/2 ч.л. кимион, семена
1 парче джинджифил, белен, настърган (2,5 см)
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. Гарам Масала
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. лимонов сок
1 ч брашно
2 с.л. масло
2 с.л. топло мляко
олио за пържене
лимонова кора (по желание)
пресни листа целина (по желание)
манго чътни
Сварете картофите до омекване за около 15-20 мин. Отцедете добре, върнете в тенджерата и се разклаща на слаб огън няколко минути или докато изсъхнат. Намачкайте хубаво. Сварете граха във вряща подсолена вода за 4 минути. Отцедете добре. Сгорещете олиото в голям тиган. Добавете лука, кимиона, джинджифила, куркумата, Гарам Масалата и солта. Гответе на бавен огън за 5 минути. Добавете картофеното пюре и граха, след което се добавя лимоновият сок. Разбъркайте добре, отстранете от огъня и се охлажда. Изсипете брашното в купа. Нарежете маслото фино и разбъркайте до получаването на ронлива смес. Добавете постепенно млякото, за да се образува твърдо тесто. Разделете на 6 равни части. Разточете всяка на кръг върху набрашнена повърхност. Срежете всеки кръг наполовина. Разпределете равномерно плънката между половинките кръгове. Навлажнете краищата и прегънете, така че да се слепи на триъгълник и плънката да остане вътре. Напълнете наполовина дълбок тиган или тенджера с олио. Загрейте до 190ºС. Изпържете самосите, по няколко наведнъж, за 3-4 минути или до златисто кафяво. Отцедете върху хартиени кърпи. Гарнирайте с лимонова кора и листа от целина, ако желаете и поднесете горещо с манго чътни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ