Регистрация

Зеленчукова самоса

Автор:
Martchella
|
Дата:
20 Mar
|
Видяна:
586
Оцени рецептата

225 г картофи, нарязани на малки кубчета

3/4 ч замразен зелен грах, размразен

2 с.л. царевично олио

1 глава лук, ситно нарязан

1/2 ч.л. кимион, семена

1 парче джинджифил, белен, настърган (2,5 см)

1/2 ч.л. куркума

1/2 ч.л. Гарам Масала

1/2 ч.л. сол

2 ч.л. лимонов сок

1 ч брашно

2 с.л. масло

2 с.л. топло мляко

олио за пържене

лимонова кора (по желание)

пресни листа целина (по желание)

манго чътни

 

Сварете картофите до омекване за около 15-20 мин. Отцедете добре, върнете в тенджерата и се разклаща на слаб огън няколко минути или докато изсъхнат. Намачкайте хубаво. Сварете граха във вряща подсолена вода за 4 минути. Отцедете добре. Сгорещете олиото в голям тиган. Добавете лука, кимиона, джинджифила, куркумата, Гарам Масалата и солта. Гответе на бавен огън за 5 минути. Добавете картофеното пюре и граха, след което се добавя лимоновият сок. Разбъркайте добре, отстранете от огъня и се охлажда. Изсипете брашното в купа. Нарежете маслото фино и разбъркайте до получаването на ронлива смес. Добавете постепенно млякото, за да се образува твърдо тесто. Разделете на 6 равни части. Разточете всяка на кръг върху набрашнена повърхност. Срежете всеки кръг наполовина. Разпределете равномерно плънката между половинките кръгове. Навлажнете краищата и прегънете, така че да се слепи на триъгълник и плънката да остане вътре. Напълнете наполовина дълбок тиган или тенджера с олио. Загрейте до 190ºС. Изпържете самосите, по няколко наведнъж,  за 3-4 минути или до златисто кафяво. Отцедете върху хартиени кърпи. Гарнирайте с лимонова кора и листа от целина, ако желаете и поднесете горещо с манго чътни.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта