Регистрация

Задушени скариди с пържен праз и морковен сос

Автор:
margarita
|
Дата:
10 Mar
|
Видяна:
1001
Оцени рецептата

16 големи скариди (с главите); обелени, почистени (запазете главите и черупките за соса)

сол и черен пипер

1/4 ч зехтин

3 ч фъстъчено олио

1 стрък праз, измит и фино нарязан на жулиени

За морковения сос:

3 с.л. зехтин

2 ч глави и обелки от скариди

1 глава лук, нарязан на кубчета

4 моркова, нарязани на филийки

1 стрък праз, измит и фино нарязан на кубчета

1 ч бяло вино

470 мл сметана

3 с.л. масло - нарязано на парчета

Сол и черен пипер на вкус

 

Поръсете скаридите със сол и пипер. Охладете в продължение на 1 час. Сгорещете зехтина на умерено силен огън. Добавете скаридите от хладилника и задушете за 2 мин. от всяка страна или до готовност. Заделете и дръжте на топло. Сгорещете фъстъченото олиото на умерен огън до 180С. Добавете праза и запържете за 1 мин. или до златисто. Извадете с решетъчна лъжица и отцедете на хартиени кърпи. Овкусете със сол. Сложете по 1/2 ч от соса в 4 отделни чинии за сервиране. Покрийте с по 4 скариди в кръг. Покрийте със задушения праз и поднесете. За морковения сос: Сгорещете зехтина на умерено силен огън. Добавете главите и черупките на скаридите и ги задушете за 4  минути. Извадете и оставете настрана. Добавете лука, морковите и праза. Гответе 5 минути. Върнете главите и черупките в съда. Задушете съставките. Добавете виното. Гответе 4-6 минути или докато течността се редуцира до 1/4. Добавете сметаната. Гответе на слаб огън за 12-15 минути или докато течността се редуцира до 1/2. Извадете с решетъчна лъжица главите и черупките и ги изхвърлете. Сложете соса в блендер и разбийте на пюре. Прецедете и върнете в съда. Без да спирате да бъркате постоянно, добавете парченцата масло едно по едно. Поръсете със сол и пипер.





Виж още от категория "Морска храна"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта