Гръцка баница със спанак от Пелопонес
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 килограм спанак
1 средно голяма глава лук, нарязан
1 стрък праз, нарязан
1 ч нарязан зелен лук
1/3 ч зехтин
1/2 ч нарязан магданоз
3 ч.л. смляно индийско орехче
Сол
Прясно смлян черен пипер
8 готови кори за баница
Зехтин или масло
Измийте спанака добре и отрежете по-грубите стъбла. Нарежете наедро и сложете в голям тиган. Покрийте и поставете на котлона за 7-8 минути, като разклащате тигана от време на време или обръщате спанака с вилица. Гответе, докато поомекне. Отцедете добре в гевгир, като натискате от време на време с лъжица. Леко запържваме лука в зехтин в продължение на 10 минути, добавя се нарязаният праз и зелен лук и се запържват леко за още 5 минути, докато са прозрачни. Поставете добре отцедения спанак в купа и добавете маслото и сместа с лука, подправките и индийското орехче. Смесете добре и добавете сол и черен пипер на вкус. Поставете лист кори върху работната повърхност и намажете леко със зехтин. Покрийте с още 3 кори, като мажете всяка с масло. Намажете горния слой леко с олио и поставете половината от спаначената смес по дължината на тестото към единия край и оставете 4 см от едната страна. Навийте на руло. Поставете в тавичката. Повторете с останалите кори и плънка. Добавете и тях в тавичката, като оставите място между всяко руло. Намажете леко с масло и се пече в умерена фурна за 30 минути до златисто. Сервирайте топло, нарязано на порции.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ