Регистрация

Ароматен ориз с картофи

Автор:
Мария Ходжева
|
Дата:
18 Feb
|
Видяна:
698
Оцени рецептата

1 ч ориз басмати

2 средно големи картофа, обелени

1/2 с.л. пресен джинджифил

2 ч.л. зелено чили; счукан

1/4 ч кокос

2 с.л. магданоз, пресен

3 ч.л. масло

6 цели зърна карамфил

4 см пръчка канела

1 малък дафинов лист

1 1/2 ч.л. кимион, семена

1/2 ч замразен грах, размразен

1 ч.л. сол

3/4 ч.л. куркума

1 ч.л. лимонов сок

2 1/4 ч вода

1 ч.л. захар

1 ч.л. масло

5 резена лимон, за украса

 

Измийте картофите и ги нарежете равномерно на ивички. Смесете джинджифила, лютите чушки, кокоса и магданоза в купа. Добавете малко вода или соево мляко, разбъркайте добре. Пуснете картофените лентички в сместа. Заделете. Загрейте маслото в тежка тенджера, пуснете зърната карамфил, канелата и дафиновия лист. Запържете докато семената кимион потъмнеят. Добавете маринованите картофи и се разбърква, докато леко покафенеят. Добавете ориза, солта, куркумата, лимоновия сок, водата и захарта. Разбъркайте и оставете да заври. Намалете огъня до много слаб и покрийте с плътно прилепващ капак. Оставете да къкри в продължение на 20 - 25 минути. 5 минути преди края, добавете граха. Махнете капака, изключете котлона и добавете 1 с.л. масло. Оставете да престои 5 минути.





Виж още от категория "Регионална кухня"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта