Унгарски кифлички
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
За тестото:
4 3/4 ч брашно
2 ч масло или маргарин
4 големи яйца, леко разбити
1 ч заквасена сметана
За пълнежа:
около 5 ч смлени орехи
1 ч захар
1/2 ч мляко
1 с.л. бадемов екстракт
За глазурата:
1 яйце, леко разбито
пудра захар
Направете тестото: в голяма купа, поставете брашното и маслото. Нарежете маслото в брашното, докато сместа заприлича на едри трохи. Добавете жълтъците и заквасената сметана; разбъркват се с вилица, докато се смесят. Завъртете тестото върху леко набрашнена дъска или сладкарска кърпа. Замесете тестото с ръце, докато стане гладко и може да се оформя на топка. Ако тестото е твърде лепкаво, добавете още брашно. Ако желаете, увийте тестото в найлон и оставете в хладилника. Направете пълнежа: в купа, поставете смлените орехи, кристалната захар, млякото и бадемовия екстракт. С помощта на дървена лъжица, добавете ореховата смес, докато съставките са добре комбинирани. Загрейте фурната до 200ºС. Намаслете тава за печене. За оформяне на кифлите: Разделете тестото на четвъртинки; увийте три от четвъртинките отделно в найлон и оставете настрана. На леко набрашнена повърхност разточете останалата една четвърт от тестото на правоъгълник с дебелина 0,5 см. С помощта на нож за пица, нарежете правоъгълника на квадрати. Поставете по пълна чаена лъжичка от ореховата плънка в центъра на всеки квадрат; сгънете единия ъгъл на тестото върху плънката към противоположния ъгъл; прищипете ръбовете заедно. Сложете кифлите в тавички за печене; намажете с разбитото яйце. Пече се в продължение на 10 минути или докато кифлите са златисто кафяви. Извадете от тавата. Оваляйте в пудра захар. Охлаждат се върху решетка. Повторете с останалото тесто.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ