Регистрация

Телешка яхния с карфиол

Автор:
elenkova
|
Дата:
03 Sep
|
Видяна:
712
Оцени рецептата

1,3 кг телешко филе

1 средно голяма глава лук; разполовена

2 стръка целина, разполовени

1 средно голям морков; разполовен

6 ч пилешки бульон

1/2 ч.л. сол (или на вкус)

1/2 ч.л. зърна черен пипер

1/4 ч.л. смляно индийско орехче

1/2 лимон

5 с.л. несолено масло

5 с.л. брашно

2 1/2 ч карфиол (нарязан на розички)

3/4 ч заквасена сметана

 

Смесете телешкото и 4 чаши бульон в 5-литрова тежка тенджера на силен огън. Покрийте с капак и оставете да заври. Отстранете пяната, която излиза на повърхността, след това добавете останалите две чаши бульон, лука, целината, морковите, солта, черния пипер, индийското орехче и лимона. Намалете огъня до слаб и оставете да къкри в продължение на 1 1/4 часа или докато месото е много крехко. Междувременно разтопете маслото в тенджера на слаб огън и прибавете брашното при непрекъснато разбъркване. Гответе, като разбърквате, 2 минути и отстранете от огъня. Заделете, докато месото се сготви. Когато месото е готово, го извадете от течността, с помощта на решетъчна лъжица. Върнете сместа с масло и брашно на котлона на средно-слаб огън и прецедете течността от готвенето в нея, като разбърквате енергично с телена бъркалка. Гответе, като разбърквате, докато се сгъсти, в продължение на 3 - 5 минути. Добавете карфиола и продължете да готвите още 15 минути. Отстранявайте изплувалата на повърхността пяна. Преди сервиране, добавете телешкото при карфиола и соса и сгорещете. Поставете заквасената сметана в купа, прибавете 1/2 чаша лют сос, след това добавете тази смес в яхнията. Изсипете яхнията в чиния за сервиране и гарнирайте с оризов пилаф с или сварени спагети с масло.





Виж още от категория "Яхнии"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта