Рибен мус в бананов лист
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
680 г филе бяла риба
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
1/2 ч.л. бял пипер
1 яйце, леко разбито
4 пресни или замразени листа от лайм
24 квадрата от по 15 см пресни или замразени бананови листа (или алуминиево фолио)
24 средно големи скариди (около 225 г), обелени и почистени от вената
За подправките:
8 сушени червени люти чушки
2 стръка прясна лимонена трева или 1 с.л. лимонена трева на прах
Кората на 1/2 лимон
2 резена пресен галангал или 1 сушен, накиснат в топла вода за 30 минути
6 пакетчета ядки по избор или макадамия
2 лука шалот
4 скилидка чесън
1/2 ч.л. куркума
3/4 ч.л. смлян кориандър семена
1/2 ч.л. паста от скариди или аншоа
1 ч кокосово мляко
За пастата от подправки
1 . Срежете лютите чушки точно под стъблото. Отстранете семената. Сложете лютите чушки в купа и ги покрийте с топла вода; оставете да се киснат в продължение на 15 минути.
2. Почистете лимонената трева.
3. Разбийте я възможно най-фино в процесора. Добавете галангала и разбийте. Добавете чилито и разбийте. Добавете ядките, шалота, чесъна, куркумата, кориандъра и скаридената паста и разбийте (това може да отнеме 2 до 3 минути); остържете стените на купата, колкото е необходимо.
4. Сгорещете 1/4 чаша кокосово мляко в тенджера над средно-висока температура, като се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти. Добавете съдържанието на процесора и гответе внимателно, докато сместа е ароматна и мазна, за около 5 минути. Добавете останалото кокосово мляко и оставете да заври, като се разбърква непрекъснато; варете, докато се смесят. Оставете да изстине преди да добавите към рибената смес.
1. Пригответе пастата от подправки.
2. Подсушете рибата и я нарежете на парчета от по 5 см. Сложете я в процесор и смелете на фина паста. Добавете солта, захарта, пипера и яйцето и разбийте за 5 секунди. Прехвърлете сместа в голяма купа и добавете подправките. Разбийте с дървена лъжица или смесете с ръцете, до гладкост, за около 5 минути. Отстранете жилавите части на листата лайм и нарежете листата на тънки ленти. Добавете ги в сместа
3. За всеки пакет, потопете квадрат лист банан във вряща вода за 1-2 минути; подсушете. Намажете 2 - 3 супени лъжици от сместа с риба по средата на листа в рамките на 1 сантиметър от краищата. Поставете по скарида в средата на рибения мус и притиснете. Сгънете дългата страна на листа върху пълнежа (трябва да се припокриват в центъра), за да се получи плосък и дълъг пакет. Притиснете леко целия пакет и забодете краищата с клечки за зъби.
4. Поставете пакетите върху скарата на средно силен огън и гответе в продължение на 3 минути от всяка страна. Сервира се горещо, топло или със стайна температура.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ