Домашна лютеница от домати
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
4-5 кг добре узрели домати
4 глави лук
3 с.л. захар
2 с.л. сол
8 скилидки чесън
1 връзка магданоз
6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Доматите се измиват и обелват. Следва да се смелят на машинка или да се пюрират в чопър. Можете да ги режете на ръка, за да е едра лютеницата, но това отнема доста време. Готовите домати се опитайте да поотцедите от водата. Лука наситнете.
В голяма тава сгорещете олиото и запържете лука до съвсем леко покафеняване. Добавете доматите. Покрийте печката с хартия, защото може да пръска. Добавете захарта и оставете да къкри докато сместа се сгъсти и когато минете с лъжица през нея, остава видима следа от дъното на съда. Следата постепенно се затваря. Тогава добавете наситнения или намачкан чесън, наситнения магданоз и солта. Гответе при непрестанно бъркане още 2 минути.
Тук имате два варианта. Да си изсипете лютеницата директно в паничка и да си я хапнете в рамките на няколко дни или да запазите в буркани. Ако искате буркани, то ги стерилизирайте. Изберете малки бурканчета. Разпределете готовата лютеница в тях и допълнете с по 1 с.л. олио. Завъртете капачките много добре. След това наредете бурканите в тенджера, залейте с вода до капачките и кипнете. Оставете да къкри на слаб огън за 10-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ