Постни чеснови картофи с бира
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
800-900 г картофи
150 мл бира
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 връзка копър
6 скилидки чесън
100 мл вода
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на неголеми хапки. Когато са по-мънички, се сготвят по-добре. Изберете си червен сорт картофи - по-вкусни са за задушаване.
Измийте добре картофените кубчета. Ако има как, ги оставете да покиснат във вода за 2-3 часа до 12 часа. Отцедете от водата и прехвърлете в тава с огнеупорни дръжки и капак или най-подходящо - в йенска тенджера с капак. Поръсете солта и разбъркайте. Внимателно от едната страна на съда налейте водата (ако са киснали във вода, сипете по-малко, защото в картофите се е поела), после бирата. Отгоре сипете мазнината, за да се просмуква в процеса на готвене.
Печете на 200 градуса за 45-50 минути. Ако използвате йена глас, пуснете ястието в студена фурна, за да не спукате съда.
След изваждане бъдете готови с намачкания на паста чесън и наситнените листа на копъра. Добавете ги в ястието. Опитайте как е на соленост и при нужда посолете още. Картофите са склонни да "глътнат" доста солчица. Разбъркайте добре и оставете под капак за 10 минути извън фурната - температурата просто леко ще омекоти вкуса на чесъна и копъра. След това можете да сервирате като не пренебрегвате апетитния сос на дъното.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ