Регистрация

Пилаф с бадеми, моркови и портокал

Автор:
benito
|
Дата:
15 Sep
|
Видяна:
742
Оцени рецептата

За захарния сироп:

1/2 ч.л. захар

1/2 ч.л. шафран

1/4 ч.л. смлян кардамон

2 с.л. зехтин

3 ч моркови, нарязани на тънки клечици

1/2 ч захаросана портокалова кора, нарязана

Вряща вода 1/2 ч вода

1/2 ч бадеми, нарязани, бланширани

2 с.л. розова вода или на вкус

3 с.л шамфъстък

За ориза:

2 ч ориз, добре изплакнат

1 ч.л. сол

4 ч вода, гореща

5 с.л. зехтин

1/4 ч.л. смляна куркума

2 с.л. вода

 

Смелете 1/2 чаена лъжичка захар и шафрана в хаванче на прах. Добавете кардамона и отново смелете. Заделете. Загрейте олиото в тиган, добавете морковите и се запържват на слаб огън за около 6 минути, като се разбърква често, за да покафенеят леко. Заделете. Покрийте портокаловата кора с вряла вода за 2 минути. Отцедете и оставете настрана. Сложете една чаша захар и 1/2 чаша вода в тенджера и оставете да къкри на умерен огън в продължение на 2 минути, за да се разтвори захарта. Добавете бадемите, запържените моркови и портокаловата кора и продължете готвенето още 2 минути. Свалете от котлона и прибавете розовата вода, фъстъците и сместа с шафран. Заделете. За да приготвите ориза, го покрийте със студена вода и сол; оставете да кисне в продължение на 1/2 час. Излейте почти цялата леко подсолена вода, оставяйки около 1/2 чаша. Сложете четири чаши вода да заври на умерен огън и добавете ориза и останалата течност. Гответе в продължение на 8 минути, отцедете и изплакнете със студена вода. Отцедете и оставете настрана. Сложете 3 супени лъжици от олиото в достатъчно голям тиган с куркумата. Разклатете тигана бързо, за да се смесят. Изсипете ориза, така че да се покрие с мазнината и оформете горната част на пирамида. Покрийте съда и гответе на слаб огън за 10 минути. Разкрийте и поръсете ориза с останалите 2 супени лъжици олио и 2 супени лъжици вода. Покрийте съда с кърпа, след това с капака. Гответе на много слаб огън за 1/2 час, докато се оформи коричка. Сервирайте ориза в чиния, украсено с коричка от дъното на съда. Поднесете топлия захарен сироп отделно. Поднася се топло с пилешката яхния.





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта