Регистрация

Персийски ориз с канела и фъстъци

Автор:
Жени Христова
|
Дата:
30 Oct
|
Видяна:
859
Оцени рецептата

2 1/2 ч ориз басмати, хубаво изплакнат

2 с.л. сол (плюс 1/4 чаена лъжичка)

1/8 ч.л. конци шафран

1 малък портокал

6 с.л. масло

1 ч.л. захар

1/4 ч.л. канела

1/2 ч обелен шам фъстък, неосолен

1/2 ч златисти стафиди

2 с.л. олио

 

Сложете 4 литра вода с 2 супени лъжици сол да ври в тенджера. Оставете водата да ври, докато бавно добавяте отцедения ориз. Оставете на слаб огън за 5 минути; изплакнете със студена вода и се отцежда внимателно. Извадете една чаша ориз и разбъркайте с шафрановите конци; заделете. Поставете заделената чаша ориз в голяма купа. Обелете 1 ивица кора от портокал и се нарязва на много малки кубчета. Сложете една чаша вода да заври в малка тенджера, добавете кората и оставете да къкри за 2 минути. Отцедете и подсушете. Загрейте 1 супена лъжица масло в малък тиган и запържете леко кората за 15 секунди; добавете захарта и варете в продължение на 30 секунди. Добавете канелата, шам фъстъка, стафидите и 1/4 чаена лъжичка сол; запържете леко, като се разбърква непрекъснато, за да се покрие с маслената смес със захар. Разбъркайте сместа със заделения ориз. Разтопете останалото масло. Намажете дъното и стените на тенджера с капак с 1 супена лъжица от разтопеното масло, смесено с олиото. Сгорещете хубаво съда. Махнете от огъня и разстелете половината от ориза с портокаловата кора на дъното на съда, като натискате добре с лъжица. Покрийте с купчинка от останалия ориз с портокалова кора. Поръсете шафрановия ориз отгоре. С дръжката на дървена лъжица, направете отвор в центъра на ориза, достатъчно дълбок, за да достигне до дъното на съда. Направете 2 или 3 допълнителни отвора в ориза, за да може парата да излиза. Поръсете ориза с останалите 4 супени лъжици разтопено масло. Гответе ориза 6 минути на слаб огън, непокрит. Увийте капака на съда в ленена кърпа, като завържете краищата на кърпата хубаво под и около дръжката на капака. Покрийте съда с увития в кърпа капак и задушете на пара на слаб огън в продължение на 40 до 60 минути, докато се оформи хрупкава златиста коричка по дъното на ориза. Сваля се от огъня и се оставя да престои покрито за 10 мин. При поднасяне: Изсипете пухкавия мек ориз в чиния. Натрошете долната коричка на парчета и подредете около ориза в чинията. Сервирайте веднага.





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай
anonymous01-07-2025
analizador de vibraciones Sistemas de balanceo: fundamental para el rendimiento estable y productivo de las equipos. En el campo de la ciencia avanzada, donde la productividad y la fiabilidad del sistema son de suma significancia, los aparatos de equilibrado juegan un función fundamental. Estos dispositivos adaptados están creados para balancear y asegurar piezas giratorias, ya sea en dispositivos industrial, medios de transporte de traslado o incluso en dispositivos caseros. Para los profesionales en reparación de dispositivos y los profesionales, manejar con dispositivos de ajuste es importante para garantizar el desempeño uniforme y fiable de cualquier sistema dinámico. Gracias a estas herramientas modernas innovadoras, es posible limitar significativamente las sacudidas, el estruendo y la esfuerzo sobre los soportes, prolongando la tiempo de servicio de piezas importantes. Igualmente significativo es el función que cumplen los dispositivos de calibración en la asistencia al cliente. El ayuda especializado y el mantenimiento constante utilizando estos equipos habilitan dar soluciones de óptima nivel, incrementando la satisfacción de los compradores. Para los responsables de negocios, la financiamiento en estaciones de ajuste y medidores puede ser importante para optimizar la eficiencia y rendimiento de sus dispositivos. Esto es sobre todo trascendental para los dueños de negocios que manejan medianas y modestas negocios, donde cada elemento es relevante. También, los sistemas de equilibrado tienen una gran implementación en el ámbito de la protección y el monitoreo de excelencia. Habilitan encontrar probables errores, evitando intervenciones elevadas y problemas a los sistemas. Incluso, los información extraídos de estos aparatos pueden utilizarse para perfeccionar sistemas y aumentar la exposición en buscadores de consulta. Las sectores de implementación de los equipos de ajuste abarcan numerosas áreas, desde la manufactura de ciclos hasta el supervisión del medio ambiente. No interesa si se considera de enormes manufacturas productivas o limitados locales hogareños, los aparatos de ajuste son necesarios para promover un rendimiento óptimo y sin riesgo de interrupciones.

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта