Регистрация

Омар в доматен сос с шафранов ориз

Автор:
надежда
|
Дата:
20 Jun
|
Видяна:
850
Оцени рецептата

2 омара, по около 900 г всеки

25 конци шафран, накиснати в

1/4 ч гореща вода

140 г фино нарязан лук

1 средно голям стрък праз, нарязан фино

8 с.л. зехтин

3 скилидки чесън, счукан

900 г домати; обелени, без семената и ситно нарязани

4 сушени домата (в зехтин) - счукани на паста

1/2 ч бяло вино

1/4 ч портокалов сок

1 дафинов лист

Сол и прясно смлян черен пипер

1/2 ч фино нарязан див копър

1/2 ч наситнен пресен магданоз

1 с.л. фино нарязана прясна мента

Шафранов ориз

 

В тенджера, достатъчно голяма, за да побере омарите и соса, запържете лука и праза внимателно в 3 с.л. зехтин, докато станат полупрозрачни. Добавете чесъна, нарязаните доматите, доматеното пюре и течността, виното, портокаловия сок и дафиновия лист. Подправете със сол и пипер и оставете да къкри, покрито в продължение на 15 минути. Добавете копъра, магданоза, ментата, шафрана и течността, както и опашката и черупките на омара и оставете да къкри, покрито, в продължение на 10 минути. Междувременно прокарайте черния дроб на омара през цедка и разбийте с останалия зехтин. Когато омарите са се варили в продължение на 10 минути, заделете около 1 чаша от соса и смесете с дроба. Изсипете тази смес обратно в тенджерата, разбъркайте и оставете да къкри за още 10 минути. Поднесете с шафранов ориз.





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта