Регистрация

Зелено гъмбо

Автор:
elenkova
|
Дата:
10 Jan
|
Видяна:
985
Оцени рецептата

280 г пресен спанак или

280 г замразен спанак, листа

280 г пресен лапад или

280 г замразен лапад

280 г пресни листа ряпа или

280 г замразени листа ряпа

280 г пресни листа китайско зеле или

280 г замразени листа китайско зеле

1/2 средно голяма зелка, нарязана на тънки ленти

2 дафинови листа, наситнени

1 ч.л. сушен босилек

1 ч.л. сушена мащерка

1 ч.л. сушен риган

1/4 ч.л. смлян бахар

1/8 ч.л. смлян карамфил

1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче

4 л пилешки бульон

450 г нетлъсто свинско

450 г пушена шунка

2/3 ч зехтин

2 големи глави лук, нарязан

4 стръка целина, нарязана на кубчета

1 голяма зелена чушка, нарязана на кубчета

4 големи скилидки чесън, нарязан

2 с.л. захар

Сол

Прясно смлян черен пипер

Лют червен пипер

24 стриди, консерва, с течността

12 стръка зелен лук, нарязан на тънки филийки

1/2 ч пресен магданоз, наситнен

3 1/2 с.л. сасарфас на прах (приблизително)

5 ч горещ сварен ориз

Подправки:

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер

1/2 ч.л. лют червен пипер

1/2 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. лук на прах

1/2 ч.л. чесън на прах

 

Измийте пресните зелени листа и ги  накъсайте на малки парченца. Премахнете големите стъбла. (Ако използвате замразени зеленчуци, ги размразете и отцедете преди да продължите). Поставете почистените или размразени зелени листа, зелето, дафиновите листа, босилека, мащерката, ригана, бахара, карамфила и индийското орехче в голяма тенджера. Добавете бульона и достатъчно вода, така че да покрие зеленчуците на около 7 см. Оставете да заври. Намалете огъня. Покрийте; оставете да къкри докато подготвяте останалите съставки. Пригответе микса от подправки. Нарежете шунката и свинското на хапки. Добавете месата в микса от подправки. Разклатете, за да се покрият леко. Заделете подправеното месо настрана, докато се сгорещява олиото. Сгорещете олиото в тиган на средно висока температура. Запържете месото от всички страни до покафеняване. С решетъчна лъжица, прехвърлете запърженото месо при врящите зеленчуци. Намалете огъня до умерен; добавете лука, целината, чушките и чесъна в тигана. Гответе, докато зеленчуците омекнат, около 5 минути. С решетъчна лъжица, прехвърлете запържените зеленчуци в тенджерата. При разбъркване се добавя захарта; оставете да къкри, непокрито в продължение на един час. Поръсете със сол и пипер на вкус, както и с лют червен пипер. Оставете на слаб огън за 2 часа. Около 10 минути преди сервиране, внимателно добавете стридите с течността им, зеления лук и магданоза. Гответе, докато стридите се навият в краищата. Изсипете около 1/2 чаена чаша ориз във всяка купичка за супа. Покрийте с гъмбото и поръсете с щипка сасафрас. Пригответе микса от подправки, като поставите всички съставки в голяма найлонова торбичка и разклатите до смесване.

 





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта