Гарнитура от задушено прясно зеле
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Това ястие можете да ползвате като диетично постно основно или, както правим у дома, за гарнитура към месо. Доста е лекичко, така че можете да хапвате на корем. Зелето, преминало термична обработка, е по-лесно за обработване от стомаха и не предизвиква усещане за тежест или газове.
Необходими продукти:
1,5 кг зеле
2 глави лук
4 с.л. олио
6 зърна бахар
2 дафинови листа
1,5 с.л. сол
2 ч.л. черен пипер
2 с.л. червен пипер
лют пипер или люто чушле по желание
около 200 мл вода
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и зелето на тънки полумесеци. Сгорещете 2 с.л. олио в голяма тенджера и запържете лука. Щом започне да става златен, добавете зелето и налейте отгоре още 2 с.л. олио. Разбърквайте до омекване. Добавете бахара, черния пипер, дафиновите листа и лют пипер или чушка по желание. Налейте водата, намалете огъня и оставете да се готви под капак 40-тина миути, като проверявате периодично.
Когато зелето е омекнало колко ви харесва, добавете червения пипер и сол на вкус. Разбъркайте, махнете от котлона и оставете под капак още 10-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ