Бистра супа от сьомга
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
6 ч вода
680 г цели дребни рибки корюшка, добре почистени
1 глава лук, средно голяма
1 голям морков, обелен и нарязан на 4
1 стрък праз, само бялата част
1 стрък целина, с листа
1 пащърнак, обелен
1 букет гарни
Сол - на вкус
Бял пипер - на вкус
450 г парченца сьомга
3/4 ч сухо бяло вино
3 пресни картофа
2 тънки моркова, обелени
1 белтък
черупка от 1 яйце, счукана
450 г филе сьомга, без кожа
5 с.л. зелен лук, нарязан
Тънки резени лимон
В голяма тенджера, поставете водата, корюшката, лука, нарязания на четвъртинки морков, праза, целината, пащърнака, букета Гарни и солта и черния пипер и оставете да заври на силен огън, като периодично обирате пяната от повърхността. Покрийте съда, намалете огъня и оставете да къкри за 35 минути. Прецедете бульона през фино сито в чиста тенджера, като притискате твърдите частици с гърба на лъжица, за да се извлече колкото е възможно повече течност. Изхвърлете твърдите частици. Върнете бульона на огъня и добавете парченцата от сьомга, виното, картофите, и тънките моркови. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри, покрито, докато зеленчуците омекнат, около 25 мин. Прецедете бульона в чиста тенджера, като се отстранят всички твърди частици, с изключение на картофите и всички моркови. Изплакнете картофите и морковите, като внимавате да не ги намачкате, и оставете настрана. Върнете бульона на слаб огън и оставете да къкри в продължение на няколко минути. Добавете белтъка и черупката и увеличете огъня до средно висок. Оставете да заври, като се разбърква непрекъснато с телена бъркалка. Когато бульонът заври, белтъкът ще започне да се покачва на повърхността. В този момент, изключете котлона и се оставя да престои в продължение на пет минути. Постелете гевгир с двоен слой навлажнен тензух и прецедете бульона в чиста тенджера. Добавете филетата риба в бульона и поширайте на средно слаб огън, до готовност; пет минути. Опитайте и регулирайте подправките. Разполовете заделените картофи и ги нарежете на парчета. Нарежете ситно морковите. Разпределете рибата в 6 купички. Добавят се няколко парчета картофи и нарязани на кубчета моркови във всяка купа. Изсипете бульона в купичките, поръсва се с лука и се гарнира с лимонови резенчета.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ