Артишок с грах
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 големи артишока, почистени и нарязани
Сокът на 1 лимон
2 с.л. зехтин
Листа босилек, нарязани на ленти
1 голяма глава лук, нарязан на филийки
Сол
450 г пресен грах или
1 ч замразен грах
Фино нарязан магданоз
Прясно смлян черен пипер
1 с.л. несолено масло
Пресен лимонов сок (на вкус)
Сложете артишока в купа с лимоновия сок и вода, колкото да го покрие. Внимателно сгорещете зехтина с половината босилек. Когато се сгорещи леко, добавете лука и нарязания артишок. Посолете леко и разбъркайте, така че да се покрие с мазнината, след това се добавят 3/4 чаша вода и се варете на средно-слаб огън. Когато водата се изпари, добавете още, по 1/2 чаша, докато артишокът омекне - около 25 минути. Добавете граха и гответе до готовност. Оставете течността да се редуцира. Опитайте и регулирайте солта. Добавете останалия босилек, магданоза и маслото или зехтина. При разбъркване добавете малко лимонов сок на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ