Регистрация

Аранчини или кюфтенца от ориз с плънка от кашкавал

Автор:
gabi
|
Дата:
18 Nov
|
Видяна:
215
Оцени рецептата

Необходими продукти:

200 г ориз

450 мл вода

1 ч.л. сол

60 г масло

1 яйце

150 г кашкавал

2/3 ч.л. куркума

още сол при необходимост

1 ч.л. чубрица или кимион - изберете една от двете подправки според това дали желаете аранчините да имат по-народен дъх или да получат индийски акцент

120 г галета

олио, ако ще пържите

 

Начин на приготвяне:

Ориза измийте много добре. Използвайте бял ориз, защото тъмните варианти не са подходящи за оформяне. Прехвърлете измитите зърна в тенджерка, залейте с водата, добавете солта и кипнете. Сложете капак и оставете да се вари докато абсорбира цялата вода - около 25 минути на умерен към слаб огън. След това дръпнете от котлона, добавете маслото, куркумата, още сол на вкус и чубрица или кимион. Разбъркайте много добре и оставете да се поохлади.

През това време нарежете кашкавала на кубчета стс страна около 2 см. В чиния си сипете галетата. Чукнете яйцето при ориза и разбъркайте. Взимайте с ръце част от лепкавата оризова смес, бучвайте в нея по парче кашкавал, оформяйте на топче и овалвайте в галета. Редете в поднос, ако ще пържите или в тава, застлана с хартия за печене, ако ще готвите на фурна.

Пържете в сгорещена мазнина на маслена баня за по около 2-3 минути от страна - до образуването на хрупкава коричка или запечете на 200 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути. По желание сервирайте със сос за потапяне - кетчуп, барбекю, чеснов или майонеза. Подходящи са за мезе или гарнитура, както и за безмесно основно.

 





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта