Пълнени портокали със стафиди, нахут и ориз
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
За портокаловия сос с тахан:
1/4 ч тахан
3/4 ч кисело мляко или меко тофу
1/4 ч портокалов сок
2 ч.л. смлян кимион
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. фино нарязан пресен кориандър (по желание)
За пълнежа:
1 с.л. несолено масло
1 средно голяма глава червен лук, нарязан
1 ч смес от кафяв и див ориз
2 ч зеленчуков бульон или вода
1 ч нахут, сварен и отцеден
1/4 ч стафиди
За портокалите:
2 портокала, разполовени напречно
За гарниране:
1 с.л. сусамови семена
1 с.л. ситно нарязан зелен лук, само бялата част
4 листа кориандър, по желание
За соса:
В блендер или кухненски робот, комбинирайте всички съставки. Оставете в хладилника до готовност за употреба.
За плънката:
Разтопете маслото или загрейте олиото в тенджера. Добавете лука и задушете, докато омекне, около 10 минути. Добавете ориза и се разбърква, за да се покрие хубаво. Добавете бульона, оставете да заври, покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън, докато оризът омекне и течността се абсорбира, около 45 минути. Оставете да се охлади до стайна температура. В голяма купа, смесете сварения ориз, тахановия сос, нахута и стафидите. Подгответе портокалите за пълнене, като отрежете заоблените краища, така че всяка половина да стои стабилно в чинията. С помощта на остър нож, издълбайте сърцевината на плода и я нарежете на хапки; смесете с ориза. Издълбайте хубаво бялата част от корите, като внимавате да не скъсате самите кори. Сложете ги в чиния и напълнете с оризовата смес. Гарнирайте всяко с щипка сусам и зелен лук и украсете с цял лист кориандър.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ