Регистрация

Постен ориз с чушки и домати

Автор:
Надежда
|
Дата:
27 Nov
|
Видяна:
9
Оцени рецептата

Постно, но вкусно. Има и такива домашни гозби. А тази е пореден пример, че не е нужно да има животински продукти и много време за готвене, за да се спретне семейна вечеря или добро обедно хапване.

Необходими продукти:

2-3 големи сочни сладки чушки

250 г ориз

1 морков

1 глава лук

2 едри домата

1/2 ч.л. захар

1 люто чушле по желание

2 ч.л. сол или 1 с.л. универсална подправка тип вегетина

500 мл зеленчуков бульон (солта се брои в тези количества, ако бульонът е безсолен; ако е осолен - преценете колко да подправите)

200 мл вода

6 с.л. олио

1/2 ч.л. черен пипер (може и цяла, ако харесвате)

Начин на приготвяне:

Започнете със заготовки като почистите чушките и ги нарежете на лентички. Преминете на лука, който ни трябва на тънки полумесеци. Следва морковът - обелете и нарежете на кубчета. Накрая и гадната част - доматите трябва да се обелят и да се рендосат на едро ренде, като водата от тях да си остане, защото прави ястието по-вкусно. И ако искате пикантна нотка - наситнете люто чушле. Ако сте по-смели, запазете и семките.

Сгорещете 3 с.л. олио в голям тиган с висок борд. Запържете лука и моркова и щом започне да се забелязва, че температурата им действа добре, добавете чушките. Гответе още 2-3 минути. Докато си цвърчат, изсипете ориза в цедка и го измийте под течаща вода. Изсипете в тигана и гответе докато стане прозрачен. След това залейте с доматите и добавете захарта. Гответе докато зърната абсорбират ценната им течност.

Налейте бульона, овкусете със сол и пипер и гответе още 7-8 минути на умерен огън. През това време пуснете фурната да загрее на 200 градуса.

Прехвърлете ориза в тавичка. Добавете останалата мазнина и залейте с водата. Тикнете във фурната за 30 минути или докато не прецените, че ястието е готово. После хапвайте. Ако много ви липсва мръвка - сложете си една пържолка встрани за табиетата.

 





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта