Постен ориз с чушки и домати
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
Постно, но вкусно. Има и такива домашни гозби. А тази е пореден пример, че не е нужно да има животински продукти и много време за готвене, за да се спретне семейна вечеря или добро обедно хапване.
Необходими продукти:
2-3 големи сочни сладки чушки
250 г ориз
1 морков
1 глава лук
2 едри домата
1/2 ч.л. захар
1 люто чушле по желание
2 ч.л. сол или 1 с.л. универсална подправка тип вегетина
500 мл зеленчуков бульон (солта се брои в тези количества, ако бульонът е безсолен; ако е осолен - преценете колко да подправите)
200 мл вода
6 с.л. олио
1/2 ч.л. черен пипер (може и цяла, ако харесвате)
Начин на приготвяне:
Започнете със заготовки като почистите чушките и ги нарежете на лентички. Преминете на лука, който ни трябва на тънки полумесеци. Следва морковът - обелете и нарежете на кубчета. Накрая и гадната част - доматите трябва да се обелят и да се рендосат на едро ренде, като водата от тях да си остане, защото прави ястието по-вкусно. И ако искате пикантна нотка - наситнете люто чушле. Ако сте по-смели, запазете и семките.
Сгорещете 3 с.л. олио в голям тиган с висок борд. Запържете лука и моркова и щом започне да се забелязва, че температурата им действа добре, добавете чушките. Гответе още 2-3 минути. Докато си цвърчат, изсипете ориза в цедка и го измийте под течаща вода. Изсипете в тигана и гответе докато стане прозрачен. След това залейте с доматите и добавете захарта. Гответе докато зърната абсорбират ценната им течност.
Налейте бульона, овкусете със сол и пипер и гответе още 7-8 минути на умерен огън. През това време пуснете фурната да загрее на 200 градуса.
Прехвърлете ориза в тавичка. Добавете останалата мазнина и залейте с водата. Тикнете във фурната за 30 минути или докато не прецените, че ястието е готово. После хапвайте. Ако много ви липсва мръвка - сложете си една пържолка встрани за табиетата.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ