Леща чорба с кренвирши
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч леща
6 ч вода
2 филийки бекон, нарязани на кубчета
1 стръка праз или зелен лук, ситно нарязан
1 голям морков, ситно нарязан
1 стрък целина; нарязан ситно
1 глава лук, ситно нарязан
1 с.л. растително масло
2 с.л. брашно
1 с.л. оцет
4 кренвирша; дебело нарязани
1 с.л. кетчуп
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
Измийте старателно лещата. Сложете 6 чаши вода в тенджера и щом заври, добавете лещата, бекона, праза или зеления лук, моркова и целината. Оставете на слаб огън, частично покрити, за 30 до 40 минути. Междувременно в тиган, запържете леко нарязания лук в растително масло до омекване. Поръсете брашно върху лука и разбъркайте. Намалете котлона и като разбърквате постоянно варете, докато брашното стане светло кафяво. Не трябва да изгаря. Прибавете 1/2 чаша от топлия бульон на лещата в запеченото брашно; разбийте с телена бъркалка, докато се смесят. Прибавете оцета. Добавете съдържанието на тигана при лещата и разбъркайте. Покрийте и оставете да къкри за 30 минути или докато лещата омекне. Добавете кренвиршите и кетчупа. Подправя се със сол и черен пипер и се поднася горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ