Гъста супа от омар
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 с.л. зехтин
1,3 кг опашки от омар, нарязани на големи парчета
4 моркова, нарязани на филийки
4 средно големи глави лук, нарязан на кубчета
4 стръка целина, нарязана
2 ч сухо бяло вино
1/4 чаша бренди
3 л вода
4 скилидки чесън, счукан
3 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1 щипка лют червен пипер
1/2 ч.л. листа мащерка - сушена, натрошена
1/2 ч.л. сушен естрагон - натрошен
3 дафинови листа, сушени
2 ч.л. черен пипер
1/4 чаша масло
1/4 чаша брашно
3 ч сметана за разбиване, затоплена
Сол и черен пипер на вкус
1/4 ч сухо шери
Загрейте зехтина в голям тиган, докато започне да пуши. Добавете месото. Разбъркайте, докато почервенее. Отделете черупките от месото и върнете черупките в тенджерата. Нарежете месото на хапки и оставете настрана. Добавете морковите, лука и целината при черупките и се разбърква, докато лукът омекне. Добавете виното и оставете да се редуцира наполовина. Добавете брендито. Оставете да закъкри и внимателно запалете, като се пазите от пламъците. Когато пламъците утихнат, се добавят водата, чесънът, доматеното пюре, червеният пипер, лютият червен пипер, мащерката, естрагонът, дафиновите листа и черният пипер. Разбъркайте добре. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри за 35 минути, като периодично се разбърква. Прецедете през тензух в тенджера. Размекнете масло в малка купа и смесете с брашното. Оставете бульона да заври. Добавете сместа с брашно и масло и се разбърква с телена бъркалка, докато сместа се разтвори и супата е равномерно сгъстена, за около 5 минути. Добавете горещата сметана. Подправя се със сол и бял пипер. Оставете на слаб огън за 1 минута. Добавете шерито и се разбърква. Отстранете от огъня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ