Регистрация

Гъби с ориз, сметана и копър

Автор:
Симона Кръстева
|
Дата:
26 Nov
|
Видяна:
221
Оцени рецептата

Това е особено по вида си ястие, кръстоска между традиционно ризото и на баба ми гъбената гарнитура. Но си е идеално както за гарнитура към печени мръвки, така и като самостойно безмесно основно.

Необходими продукти:

500 г пресни гъби (печурки)

300 г ориз

200-250 мл течна готварска сметана

сол и черен пипер

1 глава лук

50 мл бяло вино

4 скилидки чесън

3 с.л. олио

50 г масло

600 мл вода (а, ако имате домашен бульон - ще стане идеално)

копър за поръсване по желание

Начин на приготвяне:

Обелете лука и го наситнете. Същото направете и с чесъна. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука до прозрачност. През това време почистете и нарежете гъбите. Добавете ги заедно с чесъна и маслото и гответе 3-4 минути на умерена температура.

Щом гъбите се поотпуснат, добавете и ориза, предварително измит в цедка под течаща вода. Гответе още 6-8 минути. Трябва да стане леко кристален, но не очаквайте да се запържи както обикновено, защото гъбите отделя вода и същевременно зърната се и варят от нея.

Щом ястието остане на малко течност, добавете бялото вино и гответе още 3-4 минути докато поизври. После прехвърлете в тава (не много голяма) и залейте със сметаната и водата (бульона). Запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25 минути.





Виж още от категория "Гарнитура"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта