Гъби с ориз, сметана и копър
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Това е особено по вида си ястие, кръстоска между традиционно ризото и на баба ми гъбената гарнитура. Но си е идеално както за гарнитура към печени мръвки, така и като самостойно безмесно основно.
Необходими продукти:
500 г пресни гъби (печурки)
300 г ориз
200-250 мл течна готварска сметана
сол и черен пипер
1 глава лук
50 мл бяло вино
4 скилидки чесън
3 с.л. олио
50 г масло
600 мл вода (а, ако имате домашен бульон - ще стане идеално)
копър за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
Обелете лука и го наситнете. Същото направете и с чесъна. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука до прозрачност. През това време почистете и нарежете гъбите. Добавете ги заедно с чесъна и маслото и гответе 3-4 минути на умерена температура.
Щом гъбите се поотпуснат, добавете и ориза, предварително измит в цедка под течаща вода. Гответе още 6-8 минути. Трябва да стане леко кристален, но не очаквайте да се запържи както обикновено, защото гъбите отделя вода и същевременно зърната се и варят от нея.
Щом ястието остане на малко течност, добавете бялото вино и гответе още 3-4 минути докато поизври. После прехвърлете в тава (не много голяма) и залейте със сметаната и водата (бульона). Запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ