Регистрация

Видове паста и италиански тестени изделия

19 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 16713
Видове паста и италиански тестени изделия

Вижте каква е разликата между спагети, фетучини, талятели, ригатони, бокатини, канелони, анелини, макарони, фарфали, пене, фусили и лингуини.

Паста – това е общото название на стотиците видове италиански тестени изделия, които са основа в състава на хиляди ястия в сладки и солени варианти. И докато на соцпазара бе трудно да се намерят дори елементарни спагети и обикновени макарони, днес на рафта в супермаркета човек може да се обърка точно кой вид би бил най-подходящ за ястието, което иска да направи.

Затова ние от kulinarno.bg, с щедрата помощ на чаровните водещи на предаването Бон Апети по нова ТВ – Лора и Стоян, ще се постараем да подредим в мислите ви основните видове паста и да обясним за какви ястия са най-подходящи те. Защото, бъдете сигурни, че всяка извивка на тестеното изделие, дебелината и дължината, с която то е изработено, го правят предпочитана основа за точно определн вид италианска рецепта.

1. Обикновените спагети, които всеки познава представляват дълги и тънки тестени изделия, наподобяващи втвърдена връзка от елегантна мъжка обувка. Формата им е кръгла, а дебелината варира от 1 мм в диаметър до почти сантиметър. Спагетите са предпочитани предимно за приготвянето на солени ястия със сосове.

2. Лингуини – под това име ще намерите тънка сплесната паста – те са просто спагети с плоска форма. Ако се чудите каква е разликата – със сигурност няма да я намерите във вкуса. Идеята им е да сервират доза екзотика, когато се поднесе ястие с тях. От естетична гледна точка, лингуините са спагети, които се навиват по-лесно с вилица върху лъжица.

3. Фетучини – това са плоски сплеснати спагети, по-дебели от лингуините, които се продават най-често в завъртяна на гъсеничка форма, подобна на познатите туфи кадаиф. Подходящи са да заменят спагетите във всичките им рецепти, като важното при тях е да се знае, че дебелината им определя по-силния тестен вкус на ястието.

4. Талятели – те могат да описан най-просто като фетучинище или – разбирайте доста широки фетучини, които са в същата завита форма, изправяща се след омекване на „червейчето“ при термична обработка. Тестеният вкус при тях е още по-натрапчив, а за да бъде ястието ви с талятели наистина сочно, ще ви трябва щедър сос.

5. Бокатините са кръгли прави дълги спагети с дупка в средата. На тях можете да разчитате за основа на страхотно воднисто ястие, защото отворът в тестеното изделе се напълва със сос и се превръща в изключително сочна манджа.

6. Паста пене представляват прави макарони, чиито крайща са скосени под ъгъл, а повърхността им е фино набраздена. Дължината на пене варира между 3 и 6 см., а дебелината на отвора им – от 0,5 до 1 см. Страхотни са както за солени основни и салати, така и за десерти със сирене, сметана, захар и яйчено-млечен сос. 

7. Една идея по-дебели от паста пене са ригатоните. Ако сте импровизатор и обичате италианската кухня, то с ригатоните ще си направите едни доста по-различни макаронени ястия от традиционните. Заслужава си да опитате.

8. Канелоните са прави гладки макарони с доста голям отвор. За разлика от другите видове, те са специално създадени за пълнене. Основните рецепти за канелони са с плънка от кайма или сирена. Често се среща и начин на приготвяне на ястието със заливка. Поглената отгоре манджата с канелони прилича много на лазаня.

9. Фусилите са едни от най-забавните макарони – те нямат дупка в средата, а представляват спираловидни нишки, завъртяни като негърска къдрица. Използват се предимно за салати или детски ястия, заради забавната им визия. Когато са сварени спиралките могат да се разтягат, а между техните ребра се загнездва богата плънка или сос. Фусилите придават добро настроение и са лесни за забождане с вилица.

10. Друг салатен вид паста са фарфалите. В превод фарфали означава пеперуди, а името им идва от приликата с красивото насокомо. Често кулинарите сравняват този вид паста с папионка. Те са малки и тънки и не наподобяват на основните познати тестени италиански изделия.

11. Анелините са паста, която предимно се използва за десерти. Те приличат на нарязани напречно макарони с дебелина около 0,5 см. заради малките си размери се използват като добавка в желирани десерти, крем-карамел, печен десерт с мляко, яйца, захар и сирене. Някои родители дори ги варят и след това ги изсипват като добавка в млякото на невръстните си дечица.

12. Знаете ли, че корите за лазаня са вид паста, която се произвежда на принципа на спагетите? Тази „италианска тайна“, очаровала с божествения си вкус и множество разновидности милиарди хора по целия свят е нищо повече от разточени в по-различна форма талятели. Но пък начините, по които се приготвя, различават лазанята съществено от нейните събратя.

Ако искате да видите цялата лекция за видовете паста, кликнете ТУК.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нестандартни варианти на плънка за баница

Сладки баници с маршмелоу, шоколад и мармалад и солени пайове с плънка от пържени зеленчуци или колбас с кашкавал ви помагат да превърнете обикновенит виж още »

Тест – познаваш ли добре италианската кухня

Тест за италиански храни и познания за италианската кухня.   виж още »

Два бързи начина за готвене на паста

Можете да накиснете спагетите или макароните, както и да ги направите на ястие в микровълновата фурна.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта