Регистрация

Нестандартни варианти на плънка за баница

10 Jan 2023   /   nina123   /   Видяна: 8312
Нестандартни варианти на плънка за баница

Сладки баници с маршмелоу, шоколад и мармалад и солени пайове с плънка от пържени зеленчуци или колбас с кашкавал ви помагат да превърнете обикновените кори за баница в кулинарна наслада.

 

При посрещането на Новата година на много трапези баницата с късмети бе първата храна за 2023-а г. По традиция тя може да бъде заменена с баклава с късмети или традиционните щрудели с ябълки и круши. Но това са тестени закуски, които можете да си купите дори и от кварталния магазин. Готовите кори за баница пък са достъпни сред хранителните стоки, а идеята за разнообразие може да дойде от вида на плънката. Затова днес ще предложим пет по-нестандартни, но изпитано вкусни пълнежи за баница. Благодарение на тях можете да направите лесен домашен десерт, основно или закуска, които да хапнете топли на мига или да приберете в раницата, за да се подкрепите с вкусотия в натоварения ден. Изберете своя най-примамлив вариант и си го сгответе набързо, за да се насладите на наистина различна „баница“. И помнете, че под името баница съществува единствено традиционният български хляб от фини кори с плънка от яйце, сирене, масло и кисело мляко. Всичко останало трябва да се нарече по друг начин, затова се чувствайте свободни да бъдете кръстник на собственото си кулинарно творение.

Рецепта за домашен щрудел

1. Цял шоколад във фини кори. Получава се приятна сладка закуска от шоколад, увит в тесто. Вземете няколко фини кори. Положете първата на плота, поръсете с малко олио и вода, сложете втората, също ръснете и редете така колкото тесто искате. Между 3 и 6 кори е най-добре. След това сложете в единия край на по-късата страна на най-горната кора цял шоколад. Завийте на правоъгълник с всички кори заедно. Можете да намажете с жълтък, разбит с 1 с.л. вода. Пъхнете в предварително загрята фурна и изпечете. После имате нещо като баница с шоколад.

Рецепта за баница със сирене и ориз тип родопски клин

2. Пай от кори за баница със запръжка. Тук крайният резултат е симбиоза между баница и лазаня. Направете плънката като си спретнете любимата запръжка – лук, гъби, кайма, моркови или друг продукт по избор. Нека има повече мазнина, за да не се налага да добавяте допълнително. Не забравяйте да подсолите, а можете да добавите и други подправки. След това редете 1 или 2 реда кори, част от плънката, пак кори, пак плънка. На финала лъснете последната кора с жълтък и изпечете. Можете да опитате комбинации само от лук и кайма в доматен сос или пък лук и гъби с малко готварска сметана. Всичко е въпрос на вкус и фантазия.

Зимна баница със свинско месо и кисело зеле

3. Баница с мармалад или конфитюр. Това е също лесен вариант за сладкиш от точени кори. Тук имате свободата да избирате какво сладко, мармалад или конфитюр да сложите, както и вида на баницата. Можете да нарежете на по-малки парчета, да направите вит вариант или да изпечете като пай. Не забравяйте да намазнявате и напръсквате с мокри пръсти всяка кора, за да не стане десертът прекалено сух или да прегори. А в долапа или мазето най-вероятно имате достатъчно изостанали бурканчета с бабина плодова зимнина, която може да се превърне в идеална плънка.

Рецепта за домашна сладка баница с локум

4. Баница с колбас и кашкавал. Звучи по-комерсиално, но се получава голяма доза топли сандвичи от кори за баница, опаковка шунка (или друг мек колбас) и парче кашкавал. Естествено за кори от 400 грама си предвидете по около 250-300 г салам и кашкавал, за да е наистина сочно и апетитно ястието. След това рендосайте кашкавала, а колбаса нарежете на кубчета или лентички. Редете по 1-2 кори с намазняване и навлажняване между тях, а след това ръсвайте плънка. Завършете с жълтък и вода и изпечете. Дори и след като изстинат парчетата от това ястие пак са много вкусни.

Баница от готови кори с кашкавал, моцарела, луканка и бекон

5. Маршмелоу във фини кори. Любимите американски бонбони за пикник и къмпинг вече се продават и в България, а фееричността на тяхната текстура особено радва мъниците. Едва ли ви е хрумвало обаче да ги увиете в кори за баница, за да се получат сладки маршмелоу рулца. Опитайте да сложите ред от бонбоните в две намазнени и навлажнени кори и да завиете на дълго руло. После намажете с масло и изпечете. Любителите на родните вкусове няма да оценят сладкиша, но пък децата ще бъдат във възторг да хапват баница с маршмелоу.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Клуб сандвич – Ню Йоркското тестено изкушение

При Клубът редовете хляб са задължително три, а в плънката има месо, листен зеленчук и сос. виж още »

Традицията за баница с късмети

Защо посрещаме Новата година с баница с късмети?   виж още »

Видове паста и италиански тестени изделия

Вижте каква е разликата между спагети, фетучини, талятели, ригатони, бокатини, канелони, анелини, макарони, фарфали, пене, фусили и лингуини. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта