Регистрация

Печена сьомга със зеленчуци и лимон

Автор:
veronika nanova
|
Дата:
18 Jul
|
Видяна:
643
Оцени рецептата

Сос с див лук и лимон:

1/2 ч бяло вино

1/4 ч рибен бульон

1 с.л. лук шалот, нарязан ситно

1 с.л. лимонов сок

1/3 ч сметана

1/3 ч масло, нарязано на парчета

1 с.л. див лук, нарязан ситно

1/2 ч.л. настъргана лимонова кора

За сьомгата:

6 скилидки чесън, счукан

1/2 ч зехтин

2 ч.л. розмарин, натрошен

2 ч.л. мащерка, натрошена

1 с.л. магданоз

1,3 кг филе сьомга

За печените зеленчуци:

6 малки моркова, обелени и краищата подрязани

6 средно големи картофа, червени, нарязани на осминки

2 кочана царевица, нарязани на филийки от по 3 см

2 средно големи тиквички, разполовени по дължина, след това нарязани диагонално на парчета от по 5 см

1 голяма червена чушка, нарязана на четвъртинки, без семената, след това нарязана напречно на тесни триъгълници

1 голяма жълта чушка, нарязана на четвъртинки, без семената, след това нарязана напречно на тесни триъгълници

 

За соса с див лук и лимон: Смесете виното, рибния бульон, лука шалот и лимоновия сок в средно голяма тенджера; варете на силен огън, докато се редуцира наполовина (до малко под 1/2 чаена чаша). Добавете сметаната и се вари, докато сосът се редуцира до малко под 2/3 чаша. Свалете от котлона и бавно разбийте с маслото след което се прибавят дивият лук и лимоновата кора. В малка купа смесете чесъна, маслото, розмарина и мащерката и магданоза. Изсипете около 2/3 от сместа в друга купа и заделете за зеленчуците. Изплакнете и подсушете рибата. Втрийте останалата марината във филето и поръсете леко със сол и черен пипер, ако желаете. Сложете рибата върху леко намаслена тава. Пече се на 200 градуса във фурната, докато месото в центъра на най-дебелата част вече не е прозрачно, но все още е много влажно, 20 до 25 минути за филе с дебелина в центъра около 2-3 см. Сервирайте с печени зеленчуци и соса с див лук.

Поставете зеленчуците в тавичка и смесете със заделената марината. Пече се, непокрито, в предварително загрята на 200С фурна, докато зеленчуците покафенеят отдолу, около 15 минути. Разбъркайте; покрийте съда и продължете да печете, като се разбърква веднъж или два пъти, докато картофите омекнат много добре, още 20 - 30 минути.





Виж още от категория "Основно ястие"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта