Регистрация

Карамел с кафе и орехи

Автор:
george
|
Дата:
23 Mar
|
Видяна:
1008
Оцени рецептата

1 1/4 ч несолено масло

1 ч захар

1/3 ч кафява захар

1/3 ч вода

1 с.л. тъмна меласа

2 с.л. разтворимо еспресо

1/2 ч.л. канела

1/4 ч.л. сол

2 ч едро нарязани орехи, препечени

130 г горчиво-сладък шоколад, нарязан ситно

 

Намаслете малка тавичка за печене. Разтопете маслото в тенджера на слаб огън. Добавете едновременно захарта, водата, меласата, еспресото, канелата и солта и разбърквайте, докато захарта се разтвори. Сложете термометър за сладкиши и увеличете огъня до умерен. Варете, докато термометърът регистрира 140°С, като разбърквате бавно, но постоянно и остъргвате дъното на съда с дървена шпатула, около 20 минути. Махнете от котлона и прибавете 1-1/2 чаши ядки. Веднага излейте сместа в приготвената тавичка, без да остъргвате стените и дъното. Наклонете тавичката, за да разпределите сместа на слой с дебелина 0,5 см. Поръсете щедро с шоколад върху карамела, като редувате горчиво-сладък и бял шоколад. Оставете да престои 1 минута. С помощта на гърба на лъжица, разпределете хубаво шоколада. Разклатете тавата, докато се образува равномерен слой шоколад. С върха на ножа направете мраморен слой. Поръсете с останалата 1/2 чаша ядки. Съхранявайте в хладилник, докато карамелът се втвърди, за около 1 час. Натрошете карамела на парчета. Сервира се студен или на стайна температура. За около 900 г карамел.





Виж още от категория "Бонбони"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта