Карамел с кафе и орехи
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 1/4 ч несолено масло
1 ч захар
1/3 ч кафява захар
1/3 ч вода
1 с.л. тъмна меласа
2 с.л. разтворимо еспресо
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
2 ч едро нарязани орехи, препечени
130 г горчиво-сладък шоколад, нарязан ситно
Намаслете малка тавичка за печене. Разтопете маслото в тенджера на слаб огън. Добавете едновременно захарта, водата, меласата, еспресото, канелата и солта и разбърквайте, докато захарта се разтвори. Сложете термометър за сладкиши и увеличете огъня до умерен. Варете, докато термометърът регистрира 140°С, като разбърквате бавно, но постоянно и остъргвате дъното на съда с дървена шпатула, около 20 минути. Махнете от котлона и прибавете 1-1/2 чаши ядки. Веднага излейте сместа в приготвената тавичка, без да остъргвате стените и дъното. Наклонете тавичката, за да разпределите сместа на слой с дебелина 0,5 см. Поръсете щедро с шоколад върху карамела, като редувате горчиво-сладък и бял шоколад. Оставете да престои 1 минута. С помощта на гърба на лъжица, разпределете хубаво шоколада. Разклатете тавата, докато се образува равномерен слой шоколад. С върха на ножа направете мраморен слой. Поръсете с останалата 1/2 чаша ядки. Съхранявайте в хладилник, докато карамелът се втвърди, за около 1 час. Натрошете карамела на парчета. Сервира се студен или на стайна температура. За около 900 г карамел.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ