Регистрация

Студена зеленчукова терина

Автор:
kalinapetkova
|
Дата:
20 Mar
|
Видяна:
748
Оцени рецептата

За слоевете с моркови и карфиол:

280 г моркови, сварени и отцедени

280 г карфиол, сварен и отцеден

1 с.л. олио

1 ч нарязан лук

2 с.л. несолено масло

2 яйца

1/2 ч настърган пармезан

1/4 ч галета

1 ч.л. сол (или на вкус)

1/2 ч.л. сушен керевиз, натрошен

1/4 ч.л. бял пипер

1 ч.л. лимонов сок

Масло, за намазване

За слоя с гъби и спанак:

280 г замразен нарязан спанак, размразен и отцеден

1 с.л. олио

1 ч нарязан лук

225 г пресни гъби, нарязани на филийки

2 с.л. несолено масло

2 яйца

1/2 ч галета

1 ч.л. сол (или на вкус)

1/8 ч.л. смляно индийско орехче

1 щипка смлян червен пипер

Прясно смлян черен пипер

 

Поставете морковите и карфиола в купата на кухненски робот и разбийте, докато сместа е гладка. Сгорещете олиото в тенджера на умерено-силен огън. Добавете лука и запържете леко на умерен огън, докато стане полупрозрачен, за около 5 минути. Добавете маслото и оставете да се разтопи. Остържете лука и маслото в кухненския робот. Добавете всички останали съставки за слоя с морков и карфиол и разбийте до гладкост. Остържете в купа, покрийте и се съхранява в хладилник, докато приготвяте другия слой. Загрейте фурната до 180ºС. Сложете голяма тенджера с вода да заври. Намажете с масло тавичка за печене на хляб. Постелете с восъчна хартия и намажете с масло.

За слоя с гъби и спанак: Сложете спанака в блендера и разбийте няколко пъти. Запържете лука в горещо олио за 1 минута. Добавете замразените гъби и ги сварете заедно с лука на силен огън, докато цялата течност се изпари, около 6-7 минути. Добавете маслото. Остържете сместа в кухненския робот. Добавете останалите продукти и разбийте до гладкост. Остържете около половината от сместа с моркови и карфиол в съда и  изравнете с помощта на шпатула или дланта на ръката си, за да премахнете всички въздушни мехурчета. Добавете цялата спаначена смес и отново загладете. Накрая добавете останалата морковена смес. Загладете отгоре. Покрийте с намаслена восъчна хартия. Сложете в по-голяма тава и я напълнете с вряща вода на 5 см от ръба на терината. Печете в предварително загрята фурна за 1 1/4 часа или докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Извадете терината от фурната и покрийте с парче картон. Поставете около 450 г тегло, равномерно разпределено, върху терината. Оставете в хладилника за най-малко 2 часа. Щом се охлади, внимателно извадете от съда, като прокарате тънък нож между терината и съда. Обърнете върху чиния, застлана с маруля, отлепете хартията и поднесете.





Виж още от категория "Зеленчуци"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта