Регистрация

Винен кебап с праз лук

Автор:
kalinapetkova
|
Дата:
28 Nov
|
Видяна:
10
Оцени рецептата

Необходими продукти:

700-800 г телешко месо

3 стръка праз лук

200 мл червено вино

6 с.л. олио

сол и пипер

2 дафинови листа

2-3 с.л. брашно

вода

4-5 зърна бахар по желание

4 с.л. доматено пюре

1/2 ч.л. захар

За ориза:

250 г бял ориз

700 мл вода

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

60 г масло

магданоз за поръсване при поднасяне

Начин на приготвяне:

Месото се почиства от жили и се реже на хапки. Поръсва се обилно със сол и пипер и се покапва с 2 с.л. олио. Разбърква се и се прибира в хладилника да се маринова. През това време се наситнява празият лук възможно най-ситно. След това се слага оризът да се вари, като предварително се измива през цедка, изсипва се в тенджера, залива се с водата, добавя се сол, пипер и масло и котлонът се включва на умерена сила. Трябва да се готви докато абсорбира напълно течността. Когато водата е на половина, се разбърква, защото маслото не се поема равномерно.

В тенджера се сгорещява на силен огън останалото олио. Изсипват се мръвките и се готвят няколко минути до запечатване. Съдът се маха от котлона, огънят се намалява на умерен и се връща отново. Добавя се празият лук и се захлупва с капак. Той трябва да стане мек и с карамелен вкус. От време на време се разбърква, за да не загори месото. След 10 минути се добавя бахарът, дафиновият лист и се налива вода, която да покрива месото. Оставя се да къкри 12 минути след завиране.

Брашното се разтваря в малко вода и се налива към ястието. Добавя се доматеният концентрат и захарта. Захлупва се обратно с капак и се оставя за още 20 минути. След това се снема от огъня, по желание се поръсва с наситнен магданоз и се изваждат дафиновите листа.

В чиния се изсипва от ориза. Ястието се излива леко встрани, така че белите зрънца и сосът да се докосват. Поднася се заедно, с още магданоз по желание.





Виж още от категория "Основно ястие"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта