Регистрация

Любимите сезонни храни издават темперамента

25 Sep 2017   /   nina123   /   Видяна: 1497
Любимите сезонни храни издават темперамента

Предпочитаните плодове и зеленчуци в ястията издават човешкия темперамент.

Още IV век пр. Хр. бащата на медицината - древногръцкият лекар Хипократ разделя човешкия нрав на четири основни темперамента, като за всеки от тях описва специфични особености. И до днес психология, психоанализа и терапевтична психология работят с това описание като на базата на дадени данни определят характера и могат да обяснят към какви действия е склонен всеки човек, попадащ в един от четирите основни темперамента - холерик, сангвиник, флегматик и меланхолик. Руски сайт описа как предпочитаните храни, специфични за даден сезон в умерените ширини, могат да бъдат основа за анализиране на личността по Хипократовото разделение.

Сангвиниците обичат зелени салати, ягоди, малини и череши. Те се свързват с пролетта, а веселият им и закачлив нрав наистина напомня за събуждането на Природата към нов живот. Освен месото, което неминуемо е сред любимите ястия на сангвиника, в топ 10 определено се нареждат малиновите и ягодовите десерти. А за него истинското предястие е не луксозен ордьовър, а една свежа марулка, комбинирана с пресен лук и чесън. Зеленината определно радва този темперамент. Тъй като сангвиниците се славят със своето непостоянство, те нямат любими рецепти, просто обичат определени продукти, но са склонни да опитат всичко. Ако познавате такъв човек, няма да ви е скучно - това е най-жизненият, забавен, любознателен, но вятърничев характер. Страхотен и интелигентен приятел и невярна половинка.

Кайсии, праскови, сливи и Шопска салата радват флегматика. Тези хора са изконни традиционалисти и трудно могат да бъдат поместени от рамките и представите, които са си създали. Те помагат на околните като изслушват и съветват, пазят дълбоко тайните и напътстват, но не очаквайте заради вас да се впуснат в активна работа. Не отхвърляйте съветите на флегматика - неговото мислене по презумпция е такова, че винаги открива за кратко време най-правилното решение. В менюто си залага на най-традиционните за лятото продукти. Традиционна салата от домати и краставици, традиционен сладкиш с кайсии или праскови, традиционна закуска или десерт от просто минати под течаща вода сини сливи. Това му е достатъчно. Този темперамент не обича засукани рецепти и екзотични продукти.

Холериктъ залага на зелева салата, грозде, ябълки и круши. Неговият сезон е есента, защото може да е ту топла и приветлива, ту дъждовна и агресивна - като самия него. Нервната система на холериците е разклатена, а равновесието, което постигат - нетрайно. Няма как да оцелите любимата му рецепта, защото той или тя също не знае коя е. Ако направите салата от зеле и моркови, имате шанс да оцелите. Баница с грозде, щрудел или сладкиш с круши най-веротно ще допаднат на холерика, който може да ви се ядоса, че натоварвате тялото му с излишни калории или да се ядоса на себе си, че ви е подтикнал да се морите в кухнята заради него. Но ядове ще има.

Мелнахоликът с удоволствие ще си хапне салата от кореноплодни зеленчуци или печена тиква или дюля. Меланхолията и зимата вървят ръка за ръка, затова и зимните храни са присъщи на този темперамент. Просто приготвените ястия допълнително отключват творческата му натура, въпреки че той самият може да ви сервира уникални кулинарни шедьоври. Търелив във всичко, което захване, меланхоликът е страхотен готвач. Но и малко бавен. Между менюто, което сервира за гости и онова, което готви за себе си има голяма разлика. Все пак това е нрав, който ще успее да оцени добре направената храна. А после дори може да напише ода за нея.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Четирите основни темперамента си имат любим плод

Агресивният холерик обича кисели плодове, флегматикът се радва на сладост, а меланхоликът си хапва малки червени плодчета. виж още »

Любимият плодов аромат издава характера

Любителите на малини се отдават на творчество, а харесващите банани разбиват сърцата. виж още »

Тест за характер според любимата паста

Веселяците си хапват фусили, а себелюбците - талятели. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта