Регистрация

Зелена лятна салата с ядки и сирене

Зелена лятна салата с ядки и сирене
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 2589

Салата от листни зеленчуци с царевица, орехи и домашен дресинг.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази салата е страхотен обяд, ако сте на диета, или пък вечеря, с която да не преяждате в жегите. Много е вкусна, засища добре, идеално се връзва с охладено бяло вино и съдържа много полезни вещества, които по естествен начин спомагат както извайването на тялото, така и цялостното разкрасяване. Ако не ви се занимава с направата на дресинга, овкусете я със сол, балсамов оцет и зехтин, но ще изгубите част от чара на рецептата.

Необходими продукти:

  • ½ глава айсберг
  • 100 г бейби спанак
  • 1 краставица
  • 1 авокадо
  • 1 малка консерва царевица
  • 50 г орехови ядки
  • 100 г гауда, кашкавал, синьо сирене или бри

За дресинга:

  • 1 жълтък
  • 80 мл зехтин
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • 1 лимон – сокът
  • 1 с.л. сусамов тахан
  • 1 ч.л. соев сос
  • 2 скилидки чесън по желание

Начин на приготвяне:

1. Измийте листенцата спанак, отцедете добре от водата и ги изсипете в купа.

2. Краставицата обелете, измийте и нарежете на кубчета (четвъртинки). Не я изтънявайте – по вкусно е с по-едри кубчета.

3. Айсберга накъсайте с ръка. По желание можете да добавите и други зелени листенца, които харесвате.

4. Отцедете зрънцата царевица от сока на консервата и ги добавете в салатата.

5. Нарежете кашкавала или сиренето на кубчета върху зеленчуците. Ако използвате синьо сирене, по добре го натрошете с ръце. Нарежете на кубчета и авокадото.

6. На финала поръсете с орехите. Ако използвате сурови – ще е по-полезно. Ако сложите леко запечени на фурна или сух тиган – ще е по-вкусно. Вие си преценете.

7. Дресинга направете като работите с пасатор за супи. Ако нямате – използвайте миксер, но в този случай ще трябва да добавите чесъна в намачкано състояние. Първо в купата на пасатора сложете яйчения жълтък с щипка сол и щипка захар. Започнете да пасирате, като постепенно наливате зехтина докато се втвърди. Така ще получите домашна майонеза. Ако не е достатъчно гъста, добавете още зехтин. Фиксирайте я с лимоновия сок. После просто добавете и останалите продукти и пасирайте докато се смесят.

8. Разбъркайте салатата и поднесете с дресинга. Добре е сосът да се сипва след като салатата е разпределена в индивидуални блюда.

здравословна салата с авокадо

дресинг за салата с мед и тахан

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта