Регистрация

Четирите основни темперамента си имат любим плод

15 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 2627
Четирите основни темперамента си имат любим плод

Агресивният холерик обича кисели плодове, флегматикът се радва на сладост, а меланхоликът си хапва малки червени плодчета.

Гръцкият лекар Хипократ, считан за основоположник на медицината, е създател и на движещата в психологията идея за темперамента. Древният грък пише, че на планетата ръководни са четири стихии - огън, вода, земя и въздух. Във всеки човек движещ е един от елементите, който определя типа поведение, мислене, начин на възприемане на света. Така Хипократ успява да опише още 400 г . Пр. Хр. типовете човешки характер, като теорията му остава неоспоравана и до днес и служи за създаване на психопрофили. Дали човек е холерик, сангвиник, флегматик или меланхолик се определя след попълване на въпросник, където се търсят основни начини на действие и възприемане на факти и събития. Според италиански съвременни психолози обаче, темперамента може да бъде определен дори от любимите храни, та даже и от плодовете. Обещаваме, че ще ви запознаем и с основните хранителни вкусове на всеки характер, но в предсоящото лято, когато всеки набляга на плодовите изкушение, ще разгърнем идеята как характера и любимия плод се свързват.

Холерикът обича люти и стипчиви плодове. Постоянно менящото се настроение отговаря и на често променящ се вкус, който обаче се характеризира със своята сила. Повечето сладки дарове на природата, които се срещат през лятото на родна почва в България, не са по вкуса на холерика. Той би се зарадвал на лимони и грейпфрути, неузряло манго или папая в разцвета на зрелостта си. Ако познавате такъв тип човек, очаквайе, че може да направи скандал от нищото и често пъти пренебрегва чуждото мнение. В подобен момент не е препоръчително да спорите с него, а по-добре му дайте един цитрусов фреш и забравете за ситуацията, защото грантирано и той ще забрави.

Сангвиникът обича сладките и много полезни плодове. По-точно няма как да разберете какво обича сангвиника, защото той се храни с онези плодове, които са най-полезни. Със сигурност се възползва от незаменимите качества на ананаса, защото е интелигентен и знае, че бромелинът не може да се набави от друг плод. Пък и е вкусен. Същото важи за ябълките. Най-вероятно сангвиникът държи да си ги хапне с кората. Умее да съчетава полезно с приятно, така че няма да го видите да се насилва да пие лимонов сок или да дъвче сурова арония, въпреки количеството на витамин С в тях. Сангвиниците са хора с бодър дух и остър ум. Леко разсеяни, но винаги готови да се справят безупречно със задачите. Често за тях мисия е и здравословния начин на живот.

Флегматиците обичат големи сочни плодове. Като че ли бостанските изкушения като диня, пъпеш и тиква са най-сладки за тях. Те с удоволствие биха се насладили на сочна праскова или кайсия, изпълнена със сокове круша. Не се лъжете, че тези хора са бавни - това е само една от многото черти на темперамента, който по природа ги описва като най-правилно действените индивиди в екстремна ситуация. Те са отдадени на един занаят, който владеят до съвършенство. Често пъти дейността им е в сферата на изкуството. Умеят да се радват на всичко красиво, така че ако избирате плод за флегматик, по-добре се постарайте да изглежда красиво в чинията при поднасяне.

Меланхолиците харесват дребни плодове в червената гама. За тях ягоди, череши и малини са истински носител на наслада, а често пъти и на тема за размисъл. Тези хора могат да ядат купичка с боровинки, като разглеждат всяка една от тях и през това време рецитират стихове на ум. И тук общественото мнение е грешно, приемайки, че това са отпуснати хора, склонни към самоубийство. Въобще не е вярно - те просто се наслаждават по собствен начин на света. Вярно е обаче, че докато изпитват наслата, се нуждаят да са сами. Затова, ако сервирате плодове на меланхолик, оставете го на мира да се порадва на вкуса им.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любимите сезонни храни издават темперамента

Предпочитаните плодове и зеленчуци в ястията издават човешкия темперамент. виж още »

Любимият плодов аромат издава характера

Любителите на малини се отдават на творчество, а харесващите банани разбиват сърцата. виж още »

Тест за характер според любимата паста

Веселяците си хапват фусили, а себелюбците - талятели. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта