Регистрация

Френски ябълков пай

Автор:
Ирина Чавдарова
|
Дата:
26 May
|
Видяна:
948
Оцени рецептата

1 готов блат за пай

900 г ябълки

Сокът на 1/2 лимон

2 с.л. захар (или повече, ако е необходимо)

3/4 ч кайсиев конфитюр

1/4 ч калвадос или тъмен ром или коняк

2 с.л. масло

 

Обелете, срежете на четвъртинки и почистете сърцевината на ябълките. Нарежете 3 ябълки на тънки филийки, смесете с лимоновия сок и 2 супени лъжици захар и оставете настрана. Направете ябълково пюре с останалата част от ябълките: Нарежете едро, поставят се в тенджера с 2-3 супени лъжици вода, покрийте и варете на умерено-слаб огън, докато са много меки. Затоплете конфитюра, след това го прокарайте през сито. Добавете 1/4 чаша от прецеденото сладко в ябълковото пюре, заедно с калвадоса и маслото. Продължете готвенето, ако е необходимо, докато се сгъсти доста. Опитайте и добавете захар, ако трябва. Намажете ябълковото пюре върху блата, след това подредете отцедените филийки ябълка в концентрични кръгове отгоре. Пече се около 30 минути, докато ябълките омекнат. Затоплете останалия кайсиев конфитюр, добавете около 1 супена лъжица вода, ако е необходимо. Сервира се топло.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта