Френски ябълков пай
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 готов блат за пай
900 г ябълки
Сокът на 1/2 лимон
2 с.л. захар (или повече, ако е необходимо)
3/4 ч кайсиев конфитюр
1/4 ч калвадос или тъмен ром или коняк
2 с.л. масло
Обелете, срежете на четвъртинки и почистете сърцевината на ябълките. Нарежете 3 ябълки на тънки филийки, смесете с лимоновия сок и 2 супени лъжици захар и оставете настрана. Направете ябълково пюре с останалата част от ябълките: Нарежете едро, поставят се в тенджера с 2-3 супени лъжици вода, покрийте и варете на умерено-слаб огън, докато са много меки. Затоплете конфитюра, след това го прокарайте през сито. Добавете 1/4 чаша от прецеденото сладко в ябълковото пюре, заедно с калвадоса и маслото. Продължете готвенето, ако е необходимо, докато се сгъсти доста. Опитайте и добавете захар, ако трябва. Намажете ябълковото пюре върху блата, след това подредете отцедените филийки ябълка в концентрични кръгове отгоре. Пече се около 30 минути, докато ябълките омекнат. Затоплете останалия кайсиев конфитюр, добавете около 1 супена лъжица вода, ако е необходимо. Сервира се топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ