Телешки бульон за сос грейви
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За бульона:
2 с.л. зехтин
3 кг телешки кости
2 средно големи глави лук, подрязани и нарязани на четвъртинки, небелени
2 големи моркова, белени, подрязани и едро нарязани
2 стръка целина, подрязана и едро нарязана
1 стрък праз, подрязан, разполовен надлъжно, едро нарязан
4 скилидки чесън, небелен
1 връзка магданоз, стъбла
2 ч вода, плюс още, ако е необходимо
2 средно големи домата, пресни или консервирани, без сърцевината, едро нарязани
1/2 ч.л. мащерка, сушена или
3 стръка прясна мащерка
2 дафинови листа
2 цели зърна карамфил
3/4 ч.л. едра сол
8 цели зърна черен пипер
Загрейте фурната до 230С. Сложете олиото в тиган за пържене и загрейте за кратко във фурната. Добавете костите в олиото в тигана, разклатете, за да се покрият и се пече в продължение на 35 минути. Добавете лука, морковите, целината, праза, чесъна и магданоза, разклатете, за да се покрият с мазнината. Печете още 30 минути. Извадете тавата от фурната и прехвърлете костите и зеленчуците в чиста тенджера. Излейте колкото се може по-голяма част от мазнината. Поставете тигана на средно-висок огън и се добавят 2 чаши студена вода и се вари за кратко. Остържете всички запечени парченца във водата. Прехвърлете течността в тенджерата с бульона и добавете достатъчно студена вода, за да се покрие всичко. Оставете да заври на бавен огън, като отстранявате пяната, която се образува на повърхността. Намалете котлона и добавете доматите, мащерката, дафиновите листа, карамфила и солта. Оставете да къкри непокрито в продължение на 6 до 8 часа, като се добавя вода, колкото е необходимо, само за покриване на съставките. Добавете зърната черен пипер по време на последните 15 минути от варенето. Прецедете "супата" в голяма купа през гевгир, застлан с двоен слой навлажнен тензух. Внимателно натиснете твърдите частици, за да се извлечете цялата течност; изхвърлете твърдите частици. Вземете 1/2 чаша от телешкия бульон и се вари, докато се редуцира до около 2 супени лъжици и е с консистенцията на гъст сироп.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ