Регистрация

Сос за сатай

Автор:
Антони Атанасов
|
Дата:
08 Oct
|
Видяна:
904
Оцени рецептата

Смес А:

3 големи чили чушки, нарязани фино на кубчета

3 лука шалот, нарязан фино

2 скилидки чесън; нарязан фино

2 филийка галангал, нарязан фино

Смес Б:

1 с.л. лимонова трева; нарязана фино

1 с.л. семена кориандър

1/4 ч.л. индийско орехче

1/4 ч.л. смляно индийско орехче

1/4 ч.л. смляна канела

Смес В:

2 ч кокосово мляко

1 1/2 ч захар

2 с.л. тамариндова вода

1 1/2 с.л. рибен сос

1/3 ч сусамово семе

1 1/2 ч фино нарязани фъстъци

1 с.л. кориандър, пресен, нарязан

 

Поставете всички съставки от смес А в сух тиган и гответе на слаб огън, като се разбърква непрекъснато, само докато започнат да променят цвета си. Отстранете от огъня. В кухненски робот, се комбинират смеси А и Б до гладка паста. Поставете 1/2 ч кокосово мляко в тиган и сгорещете на умерена температура. Прибавете пастата и разбъркайте за около 1 минута. Добавете останалите 1 1/2 чаши кокосово мляко, оставете да заври на умерен огън и се вари внимателно в продължение на 3 минути. Добавете захарта, тамариндовата вода и рибения сос. Оставете да къкри за още 4 минути и да използвайте тези последни три съставки, за да регулирате аромата на вкус. Отстранете от огъня. Препечете сусамовите семена и ги счукайте едро в хаванче. Добавете фъстъците и семената сусам към соса. Оставете да се охлади. Поставя се в чиния за сервиране и се поръсва с кориандър преди сервиране. Сервира се със стайна температура.





Виж още от категория "Сосове"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта