Сос за сатай
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Смес А:
3 големи чили чушки, нарязани фино на кубчета
3 лука шалот, нарязан фино
2 скилидки чесън; нарязан фино
2 филийка галангал, нарязан фино
Смес Б:
1 с.л. лимонова трева; нарязана фино
1 с.л. семена кориандър
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/4 ч.л. смляна канела
Смес В:
2 ч кокосово мляко
1 1/2 ч захар
2 с.л. тамариндова вода
1 1/2 с.л. рибен сос
1/3 ч сусамово семе
1 1/2 ч фино нарязани фъстъци
1 с.л. кориандър, пресен, нарязан
Поставете всички съставки от смес А в сух тиган и гответе на слаб огън, като се разбърква непрекъснато, само докато започнат да променят цвета си. Отстранете от огъня. В кухненски робот, се комбинират смеси А и Б до гладка паста. Поставете 1/2 ч кокосово мляко в тиган и сгорещете на умерена температура. Прибавете пастата и разбъркайте за около 1 минута. Добавете останалите 1 1/2 чаши кокосово мляко, оставете да заври на умерен огън и се вари внимателно в продължение на 3 минути. Добавете захарта, тамариндовата вода и рибения сос. Оставете да къкри за още 4 минути и да използвайте тези последни три съставки, за да регулирате аромата на вкус. Отстранете от огъня. Препечете сусамовите семена и ги счукайте едро в хаванче. Добавете фъстъците и семената сусам към соса. Оставете да се охлади. Поставя се в чиния за сервиране и се поръсва с кориандър преди сервиране. Сервира се със стайна температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ