Регистрация

Вегетарианска мусака

Автор:
Aleksandra B.
|
Дата:
04 Apr
|
Видяна:
745
Оцени рецептата

За доматения сос:

2 големи глави лук, нарязан ситно

2 с.л. зехтин

2 с.л. масло

2 ч гъби, нарязани ситно

3 с.л. доматено пюре

3 домата, обелени и пюрирани

3/4 ч червено сухо вино

1/2 ч магданоз, нарязан

1 ч.л. канела

1 с.л. чесън, ситно нарязан

1 с.л. риган

30 г захар

Сос бешамел:

4 ч мляко

1/2 ч масло

6 с.л. брашно

1/8 ч.л. индийско орехче

1/4 ч.л. бял пипер

За мусаката:

Зехтин

1,3 кг патладжании

4 яйца, разбити

2 ч рикота

1 ч галета

2 ч настърган пармезан

 

Запържете лука в около 2 с.л. зехтин и около 2 с.л. масло, над умерен огън, докато омекне и се оцвети леко (около 8 минути). Добавете гъбите и запържете леко. При разбъркване се добавят доматите, доматеното пюре, виното, магданоза, подправките и захарта. Намалете огъня до слаб; оставете да къкри, непокрито, за 30-45 минути, като се разбърква от време на време. Свалете от огъня и оставете да се охлади напълно. Обелете патладжаните и нарежете вертикално на филийки, с около 0,3 до 0,5 см дебелина. Поръсете леко със сол и оставете за 30 минути. Поставете млякото в тенджера и се загрява само докато се появят малки мехурчета по краищата. Отцедете и оставете настрана. Разтопете едно кубче масло в 3-литрова тенджера на много слаб огън, докато стане на пяна, като внимавате да не изгори. Бавно добавете 6 с.л. брашно, като се бърка непрекъснато, докато сместа е гладка (3-4 минути). Добавете млякото, бавно, като се разбърква с телена бъркалка. Когато сместа е гъста и гладка, я отстранете от котлона и прибавете подправките. Охладете леко. Изплакнете патладжаните със студена вода; стиснете внимателно и подсушете. Оваляйте патладжана в около 1 1/2 чаши брашно и запържете леко в зехтин. Добавете рикотата и разбъркайте, докато стане е гладка и кремообразна. Внимателно прибавете соса Бешамел. При разбъркване се добавят разбитите яйца, докато се смесят хубаво. Извадете и изхвърлете излишната мазнина, която се е повишила до върха на доматената смес. Леко намажете с олио правоъгълна тавичка и поръсете дъното с малко галета. Поставете слой от патладжаните в съда, след това слой доматен сос. Поръсете с галета и сирене. Повторете, като приключите с патладжани. Изсипете соса Бешамел с рикота отгоре и се пече на 150 градуса в продължение на един час, или докато се образува златисто-кафява коричка Извадете от фурната и оставете да престои 20-30 минути.





Виж още от категория "Вегетариански"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта