Шоколадов мраморен кейк
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
2 ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1 1/3 ч захар, разделени
1/3 ч какао на прах, неподсладено
1 ч.л. кафе, разтворимо, на прах или еспресо
1/4 чаша вода
1 яйце
1 белтък
6 с.л. масло, безсолно, омекотено, нарязано
1 ч кисело мляко, обикновено, нискомаслено
2 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Сложете решетката на фурната на най-ниската степен. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина. Смесете брашното, бакпулвера, содата и солта в купа. В друга купа, смесете 1/3 чаена чаша захар, какаото, кафето и водата до гладкост. Смесете яйцето и белтъка в чаша; заделете. Разбийте маслото на крем с миксер за 1 минута. Постепенно се добавя останалата 1 чаша захар и се разбива на висока скорост около 3 минути. Постепенно добавете яйцата; разбийте 2 минути. С миксера на ниска скорост, се добавят сухите съставки последователно с киселото мляко, като се започва и завършва със сухи съставки. Разбийте, докато са добре смесени. Измерете 1 1/2 чаши тесто и се добавете какаовия микс. Изсипете около 3/4 от бялото тесто равномерно по дъното на съда. Капнете от шоколадовото тесто, след това капнете от бялото тесто върху шоколадовото. С тънък нож, направете зигзагообразни линии. Не трябва да се смесват много, само докато се получи мраморен ефект. Пече се 45-50 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра на тортата, излезе чиста. Охладете в съда за 10-15 минути. Извадете от формата и охладете напълно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ