Регистрация

Постен щрудел с портокалово сладко и кокос

Автор:
Victoria Bogdanova
|
Дата:
31 Aug
|
Видяна:
141
Оцени рецептата

Да сменим малко традиционния щрудел и тиквеник за Бъдни вечер с нещо по-модерно и нетипично! Предлагам да направите сладката баница без животиснки продукти по различен начин, който опитах миналата година и доста се хареса на цялото семейство. Като цена излиза по-скъпичко, но можете да импровизирате. Кокосовото масло не е от евтините мазнини, но придава уникален дъх на слдкиша и е един от най-полезните варианти на растителна мазнина за готвене дори и на висок градус.

Необходими продукти: (за 5 големи порции или 10 по-малки)

10 фини точени кори

60 мл кокосово масло

350-400 мл мармалад от портокали (има го и като вариант за приготвяне на повечето домашни хлебопекарни)

200 г орехи или лешници

50 г кокос на люспи

2 пакетчета ванилова есенция

100 г сушено манго

100 г сушени кайсии (може да замените с череши, едри стафиди, сини сливи)

1-2 с.л. олио за намасляване на тавата (може и с кокосово масло)

пудра захар и кокосови стърготини за поръсване при поднасяне

Начин на приготвяне:

Разтопете кокосовото масло като го прехвърлите в купичка, а нея поставите в топла вода. След 10-тина минути мазнината ще се е втечнила. Ядките запечете на сух тиган съвсем леко, колкото да усетите аромата им. Охладете и нарежете с нож на не много дребно. Наситнете сушеното манго, сини сливи или кайсии на малки кубчета. Ако използвате стафиди или череши - оставете ги цели. Може просто да ги накиснете в малко ром за аромат. Сладкото от портокали разбъркайте с ванилията.

Започва сглабянето на баницата. Слагате една кора, намазвате с кокосово масло, отгоре поставяте втора. И нея мажете. Следва да разпределите по протежението ѝ мармалад, отгоре да поръсите кокосови люспи, ядки и сушени плодове. После навивате на пуричка или триъгълници - както си правите обикновения щрудел. Редите в намаслена тава.

Когато сглобите целия сладкиш, намазвате с остатъчна кокосова мазнина корите от горната страна и печете на 180 градуса малко под средното ниво за около 25 минути - до получаването на златист загар. Сервира се с поръска на пудра захар през цедка и кокосови сърготини. Доста е елегантно.





Виж още от категория "Десерти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта