Регистрация

Пилешки бутчета със сезонни зеленчуци

Автор:
Генчев
|
Дата:
09 Aug
|
Видяна:
71
Оцени рецептата

Необходими продукти:

4 пилешки бутчета (горни или цели)

3 домата (около 500 грама общо)

2 зелени чушки

2 червени чушки

1-2 люти чушлета по желание

2 тиквички

2 глави лук

сол и пипер на вкус

клонка розмарин

1/2 ч.л. кафява захар

2 с.л. олио

пресен магданоз за поръсване по желание

Начин на приготвяне:

Това е семейна рецепта, взаимствана от идеята за Пиле Лютика. Първо сложете бутчетата да се сварят. Препоръчвам да си запазите бульона за друго готвене - на ориз например, затова при варенето можете да сложите обелки или парчета от лук, моркови, целина. Зърна бахар и черен пипер, дафинови листа - въобще - подправки за бульон. За да остане все пак вкуса в пилето, сложете месото в тенджера и залейте със студена вода така че да го покрие. Добавете всичко, което сте си харесали, и пуснете да се вари, като отпените след кипване. Нека бутчетата се отпуснат хубаво, но да не се преваряват. 30-тина минути след завиране са напълно достатъчни.

Лука и чушките почистете и нарежете на полумесеци. Нека не се губи време докато месото се готви. Тиквичките обелете, измийте и нарежете на кубчета. Доматите обелете и рендосайте. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука до съвсем леко покафеняване, добавете чушките и гответе докато омекнат. Средната температура е най-благоприятна. Залейте с рендосаните домати, добавете захарта, сол и пипер и гответе до леко редуциране на соса. Една минута преди да махнете от огъня добавете и тиквичките.

Излейте получената запръжка в тава. Отцедете бутчетата от бульона и овкусете със сол и пипер. Забодете ги в зеленчуковия сос, поставете върху тях по парче от колнката розмарин и пуснете да се запекат на 180 градуса за 40-тина минути. През това време, ако имате желание, с останалия бульон си кипнете ориз за гарнитура. Просто добавяте 1 доза ориз, 3 дози бульон, сол и пипер на вкус и около 3 с.л. олио. Така ще имате и гарнитура. Сервирайте ястието с поръска от наситнен пресен магданоз.

Леко и вкусно - ето идеалната семейна вечеря за топлите месеци.





Виж още от категория "Пиле"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта