Ориз с тиквички на фурна
Категории
- Агнешко /102/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /22/
- Вегетариански /160/
- Гарнитура /50/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /938/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /240/
- Зеленчуци /89/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /347/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /118/
- Основни /215/
- Основно ястие /400/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /125/
- Пиле /250/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /26/
- Предястия /1341/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /306/
- Сирене /86/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /249/
- Супи /464/
- Торти /323/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /162/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /54/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
2 тиквички
2,5 ч.ч. бульон (по-вкусно е с пилешки, но ако искате ястието да е постно, ползвайте зеленчуков или вода)
50 г масло или 4 с.л. олио
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Това ястие е доста диетично въпреки оризовия въглехидрат. Покапано с малко светъл соев сос при поднасяне става доста вкусно, а и спазва правилата на разделното хранене. Ако не държите на малкото калории, можете да поднесете със заливка от кисело мляко с копър и чесън. Тогава вече ще си оближете пръстите. А иначе готвенето е за пишман кулинари, защото няма къде да се сбърка.
Оризът се измива през цедка и се изсипва в тавичка. Залива се с бульона, добавя се мазнината и се оставя на 200 градуса във фурната докато течността се абсорбира. През това време тиквичките се обелват, измиват и рендосват. Следва да извадите ориза от фурната и да направите онзи "непростим" готварски грях - да го разбъркате, добавяйки тиквичките, сол и пипер на вкус. Може да капнете още малко мазнинка.
Тавата се връща обратно и се дозапича до леко позлатване на коричката. Сервира се чисто или с гореописаните възможности за допълнително овкусяване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ