Регистрация

И в Космоса ще се хранят с киноа

12 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 3784
И в Космоса ще се хранят с киноа

2013 г. е обявена от ООН за година на киноата в чест на хранителните свойства на Южноамериканската култура.

На 1 януари Организацията по прехрана и земеделие към ООН обяви 2013 г. за „Международна година на Киноа“. Растението си заслужи тази чест както заради уникалните си хранителни свойства и мястото, което си е извоювало в редица традиции на южноамериканските култури, така и заради способността си лесно да се пристпособява към неблагоприятни условия за виреене.

Противно на логиката, киноата не е зърнена култура, тя е от рода на щировите растения. Нейна родина е северната част на Южна Америка, където още 4 хилядолетия пр. Хр. местните хора са открили хранителните й суперкачества и са започнали да я култивират. Непретенциозна към природните условия, тя може да бъде отглеждана между 0 и 4000 м. надморска височина, което я прави предпочитана култура за развъждане в планини, където не може да бъде посято нищо друго. Древните инки са я наричали „Майка на всички зърна“ и по традиция владетелят им е засявал първото семенце за годината.

С днешното си име киноата е била наречена през XVI век, когато испанските конкистадори стъпили на Южноамериканска земя и видели за първи път растението, с което се хранили индианците. Завоевателите го кръстили на местното племе Кечуа, което се прехранвало предимно с полезните зърна и не след дълго пренесли растението за отглеждане и в Европа.

Днес киноата е древна, но и модерна храна, позната в цял свят. По вкусови качества не отстъпва на ориза, начинът им на приготвяне е почти идентичен, но хранителните й качества са далеч по-многобройни. Богата на протеини (най-вече на труднонамираемите в други храни лизин и лизолевцин) и без глутен, тя е перфектната основа на протеинова диета. В 100 г от нея се съдържат около 155 Ккал, които тялото ви ще израходва под формата на сила, затова е изключително полезна хранителна добавка за трениращи. Изолевцинът ускорява метаболизма и допринася за горене на натрупаните мазнини.  Лизинът е участник във възстановяването на тъканите и подпомага цялостната регенариция на тялото. Киноата е богата на витамини от групите В и Е, както и на фолиева киселина, фосфор, магнезий, мед, манган и калций. Тя доказано намалява в пъти риска от диабет и действа противовъзпалително на организма. Препоръчва се на хора със слаба имунна ситема, нарушения в зрението или с наднормено тегло.

Заради непретенциозността си при отглеждане и множеството си позитивни хранителни облаги, които носи, в последните години се обмисля киноата да бъде добавена като култура в космическите екологични системи и да се превърне в една от основните храни за астронавтите.

 

Ето и няколко избрани рецепти с киноа:

Печени зеленчуци с киноа

Киноа с черен боб и домати

Здравословна киноа с пуешки наденички

Киноа с червена боровинка и бадем

Салата с риба тон, киноа, яйце и авокадо

Протеинова закуска с киноа

 

 

 

Спанак с киноа

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се готви киноа в домашни условия

Правилно варене на киноа и правила за варене на киноа.   виж още »

Пет храни, които не са това, за което се представят

Фъстъците не са ядки, а в рулцата от раци има до 10% съдържание на рачешко.   виж още »

Безалкохолно с месо тръгва на немския пазар

Напитка с пюрирани мръвки в шишенца радва любителите на месото с вкусове на пилешко, телешко и свинско. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта