Регистрация

Как се готви киноа в домашни условия

05 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 2706
Как се готви киноа в домашни условия

Правилно варене на киноа и правила за варене на киноа.

 

Киноата е древна и модерна култура, която има множество ползи за тялото. Тя съдържа висококачествен растителен протеин, богата е на фибри, бедна на захари, мазнини и калории. Културата се отглежда без да изисква обработка и поддръжка с изкуствени торове, пестициди и хербициди, което на фона, на днешното хранително производство, я прави изключително полезен продукт. Все по-лесно се намира в магазините, ала цената ѝ остава сравнително висока спрямо традиционните варива. Все пак това не пречи човек понякога да си позволи хапване на киноа. Ала бабините рецепти и готварски книги не дават съвети за приготвянето на този продукт.

Видове киноа. В света има над 1800 вида киноа, повечето от които попадат в три основни категории – бяла, черна и червена. Бялата е най-комерсиална, най-евтина, но и с най-неутрален вкус. Цветът на киноата е определящ за вкуса и цената, но принципът на готвене е един и същ за трите категории, ето защо с цел по-шарена и апетитна визия някои производители продават киноа микс. Колкото по-тъмен е цветът на зърната, толкова по-наситен е вкусът, като с потъмняването се появява и ядкова нотка. Полезните качества на растението също не зависят от краските на семената, затова изборът е по-скоро въпрос на лична преценка.

Подготовка на киноа за варене. Преди да преминете към същинската термична обработка измийте продукта. Изсипете го в цедка или ситен гевгир и сложете под течаща вода. Плакнете с пръсти 2-3 минути, като същевременно прегледате за други тела, попаднали сред киноата по време на съхранението и опаковането. След като приключите с миенето, изсипете съдържанието на цедката в тенджера и пуснете на слаб огън.

Как се вари киноа? В продължение на няколко минути разбърквайте докато съдът загрява. След това сипете мазнина. Въпреки че и с обикновеното рафинирано слънчогледово олио би станало вкусно, по-добре заложете на по-благородни термоустойчиви олиа като кокосово масло, сусамово или царевично олио, високоолеинов шарлан. На всеки 100 г продукт трябва да се падат по 1-1,5 с.л. мазнина. Бъркайте няколко минути, за да се разпредели добре олиото между зърната. След това залейте с вода или бульон в съотношение 2:1 в ползва на течността. Увеличете огъня на максимум докато заври, след това сложете капак, върнете котлона на средна към слаба степен и оставете да се готви 15 минути.

Овкусяване на киноа. Добавката на сол и пипер е достатъчна, но съвременната кулинария предлага и доста по-изтънчени варианти. Все пак имайте наум, че подправки, различни от сол, се добавят, когато киноата ще се използва за ястие, което не е салата. В състава на салатите е по-добре да поеме овкусителите и сосовете на зеленчуците, с които си партнира. Но ако е за гарнитура или добавка, смело можете да импровизирате с куркума, кимион, сух копър, смлян бахар, пушен пипер, къри, лют пипер, чесън на прах или гранули и още много други любими подправки.

Ястия с киноа. Сварената киноа, смесена със зеленчуци, се превръща в страхотна салата. Можете да я разбъркате с яйца и да изпечете кюфтенца от сместа. Върху канапе от киноа се поднасят поширани яйца, диетично печено пилешко, риба и червени меса. С киноа можете да напълните зеленчуци - чушки, патладжани, тиквички. Тук заръката е зърната да са сварени или полусварени преди да се пекат със зеленчука. Покапана със соев сос или с добавка на риба от консерва, тя се превръща в питателно основно. Овкусена със захар или алтернативен подсладител и полята с животинско или ядково мляко, става на десерт, подобен на таченото мляко с ориз. В този случай малко ванилия или канела няма да са излишни.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Модерен шаран за Никулден – заложете на киноа

Пълнен шаран с киноа – модерна рецепта за Никулден!   виж още »

И в Космоса ще се хранят с киноа

2013 г. е обявена от ООН за година на киноата в чест на хранителните свойства на Южноамериканската култура. виж още »

Семена от чиа – новата модерна суперхрана

Във вълшебните зрънца се съдържат три пъти повече антиоксиданти, отколкото в боровинките. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта