Регистрация

Пет храни, които не са това, за което се представят

19 Oct 2018   /   nina123   /   Видяна: 1461
Пет храни, които не са това, за което се представят

Фъстъците не са ядки, а в рулцата от раци има до 10% съдържание на рачешко.

 

Меркетинговите похвати, смесени с натрапени от поколения погрешни представи за хранителните продукти, правят сложна система от грешни впечатления за някои от най-консумираните храни днес. Защо фъстъците се водят ядки, киноата – зърнена храна, а жълтите плочки за сандвичи неправилно се наричат кашкавал? На този въпрос могат да отговорят търговците, а сайтът az-jenata компилира храни с неправилни и некоректни имена, които потребителят се е научил да възприема като пълна истина.

 

В рулцата от раци почти няма раци. Всъщност познатите стиксове с аромат на риба, които панираме или прибавяме към салати представляват смляна смес от сушени скариди (сурими), някакъв тип брашно (предимно царевично или картофено), рибни отпадъшни продукти от производството на други деликатеси с морски дарове, подправки и 10% рачешко, като то също може да идва от сушени раци и дори техните черупки. Прочетете състава на опаковката, ако още не сте го направили. И нека малкото калории в продукта не ви подлъгват, че е диетичен, защото консервантите, които най-често се добавят в рулцата от раци, влияят негативно на диетата.

 

Фъстъците не са ядки. По вкус и консистенция доста напомнят на лешници и бадеми, но когато разгледате фъстъци в обвивката им, ще се сетите от кое семейство произхождат. Разбира се – от бобови. Зрънцата в шушулката са подредени по един и същи начин, а двете ядливи култури всъщност са биологически родственици.

 

Кашкавалът за сандвичи не е кашкавал. Това е имитиращ продукт, чиято цел е да ухае на мляко и да се разтапя апетитно и неустоимо при термична обработка. Да – определено е вкусна добавка към всеки хамбургер, но в него почти или съвсем няма мляко. Може да има млечни суровини като мляко на прах или суроватка, но тези съставки не са определящи, за да се нарече един продукт кашкавал.

 

Белият шоколад е продукт, който по форма прилича на шоколад. Шоколадът е какаово изделие, което съдържа какао на прах. Тази определяща за името съставка създава традиционния кафяв цвят на шоколадите и колкото повече е количеството ѝ, толкова по-тъмен е крайният резултат. В белия шоколад се съдържа не какаова маса, а какаово масло. То се добавя във всякакви сладкиши, но когато е оформено като тъмния си „събрат“, нечестно се нарича „шоколад“.

 

Киноата не е „зърнена“ храна. Тя представлява семената на растение, подобно на спанака и лапада. На вид може дори да излъже, че е житна култура, но всъщност хората преди хиляди години в Южна Америка са открили, че малките семенца на листния зеленчук са умикална храна за здраве и енергия.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Скаморца – сирене във формата на круша

Чудите се какво е скаморца? Вижте най-важната информация за италианския кашкавал от краве мляко. виж още »

Кои ядки колко калории съдържат

Най-висококалорични са орехите, а най-малко калории съдържат тиквеното и маковото семе. виж още »

И в Космоса ще се хранят с киноа

2013 г. е обявена от ООН за година на киноата в чест на хранителните свойства на Южноамериканската култура. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта