Регистрация

15 000 яйца и 100 кг шунка влизат в гигантски омлет

02 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 2901
15 000 яйца и 100 кг шунка влизат в гигантски омлет

Омлет с диаметър 4,5 метра се разходи из аржентинския град Пигуе.

От 1999 година насам, на всеки първи декември аржентинският град Пигуе в облас Буенос Айрес вече чества своя празник по доста нестандартен начин. Наред с традициооната фиеста в разгара на лятото в южното полукълбо се провежда и кулинарна атракция – приготвяне на огромен омлет, който да нахрани всички местни и гости на събитието. Преди да бъде изядено ястието, неговите готвачи показно го разхождат във внушителните му размери из главните улици на града, за да може всички да оценят големината на приготвената мнаджа от бъркани яйца с месо.

Вчера в града отново кипеше еуфория. В 9 часа сутринта месно време на готварския площад „акустираха“ 15 000 яйца, 100 кг нарязана на ленти шунка, по 8 кг сол, зелен лук и магданоз, 50 литра олио и 6 кг черен пипер. Пред насъбралата се маса от над 20 хиляди души 40 готвача запретнаха ръкави в създаването на тазгодишния кулинарен шедьовър.

Олиото бе поставено да се загрява в огромен кръгъл тиган с диаметър 4,5 метра. Докато мазнината се затопли, готвачите провериха всяко от 15-те хиляди яйца дали е достатъчно прясно, за да влезе в състава на „творбата“ им. След това кокошите продукти бяха старателно разбъркани, а върху сгорещеното олио започна да цвърчи ароматна шунка. Придобивайки златист загар в крайщата, към нея се изля и яйчената течност. Само след няколко минути последваха подправките.

Аромата от вкусната гозба вдъхна на множеството апетитно нетърпение, но хората трябваше да изчакат магданозът и лукът също да се запържат с ястието. Почетни гости на събитието бяха Обществото на рицарите на гигантските омлети, за което kulinarno.bg  вече ви разказа (ако искате да си припомните – вижте статията ТУК). Под техните погледи тазгодишният омлет за празника на Пигуе се разходи показно из града, а после бе разделен в чинийките на нетърпеливите гости.

Това е най-големият омлет, приготвен в света, като предшественика му по размери – белгийското чудо от началото на 2013 г. бе направен с 10 000 яйца. Кулинарната грамада ще кандидатства за рекорд в книгата на Гинес за най-голям омлет в света.  

 

Ето и още рецепти за омлет:

Яйчен флан с мляко

Омлет със зеленчуци

Пухкав бирен омлет

Омлет с гъби пачи крак

Омлет с кашкавал и зеленчуци

Азиатски омлет с ориз и бекон

Изпански омлет с гъби и чушки

Фритата с морски дарове

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Седемте френски правила за правенето на идеален омлет

За да се сготви съвършен омлет, се използват точно три яйца и чугунен тиган с диаметър 20 см.   виж още »

Надпревара по плюене на костилки и мятане на пайове

Летни състезания с храна, които смайват гастрономи и туристи. виж още »

С какво храната влиза в рекордите на Гинес

Вижте победителите в най-бързото изпиване на кетчуп, най-голямата салата Цезар, най-високата кула от палачинки и много други.  виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта