Регистрация

Седемте френски правила за правенето на идеален омлет

12 Jul 2018   /   nina123   /   Видяна: 11719
Седемте френски правила за правенето на идеален омлет

За да се сготви съвършен омлет, се използват точно три яйца и чугунен тиган с диаметър 20 см.

 

Свикнали сме да наричаме омлет всевъзможни видове бъркани яйца, приели или не успели да приемат кръгла форма по време на термичната обработка. Но когато хапнем истински направен омлет, покрил френските критерии да носи това име, тогава разбираме къде се крият традиционните вкус и очарование на една на пръв поглед простичка храна, сготвена с огромна доза майсторлък.

 

Как се прави истински омлет? На този въпрос отговаря електронното издание на списание Меню, като описва изискванията и стъпките на френските професионалисти в направата на известните по цял свят бъркани яйца, носещи името омлет. Шеф Виктор Ангелов постоянно даваше наставления за правене на омлети на участниците в първия сезон на Hell's kitchen България. Ако искате да се пробвате у дома си, ето какво трябва да правите, за да се доближат вашите яйца до истинския омлет.

 

1. Намерете си чугунен тиган или тиган с дебело дъно и незалепващо покритие, чиито диаметър е 20 см.

 

2. Необходимите продукти за една порция са 15 грама масло, 3 яйца, ½ ч.л. сол и щипка черен пипер по желание. Останалото е плънката, която е въпрос на вкус. Можете да комбинирате колбаси и сирена, да добавите гъби и зеленчуци. Всеки обича омлета по различен начин. Не прекалявайте с количеството на плънката, за да може да се усети истинското очарование на перфектно сготвените яйца.

 

3. Яйцата се чупят едно по едно в малка купа, за да се провери дали не са развалени. След това се обединяват в по-голям съд и се разбъркват с вилица колкото да се смесят белтъците и жълтъците. Грешка е да се разбива до пяна, много бързо или продължително. Добавят се солта и пиперът. Маслото се сгорещява в тигана и щом започне да образува балончета, се изсипват внимателно разбърканите яйца.

 

4. Деликатно с вилица се разбърква омлета в началото докато яйцата започнат да се втвърдяват. След това с помощта на шпатула леко се повдигат крайщата на омлета и тигана се накланя, за да изтече течната сърцевина към дъното и да се сготви.

 

5. Продуктите за плънката са нарязани и чакат. Не се смесват предварително заедно. Плънката се разпределя по средата на омлета по диаметър. След това тиганът се хваща за дръжката и се накланя в противоположна на нея посока. С шпатула се загръща 1/3 от омлета. После се загръща и останалата срещуположна част.

 

6. Върху омлета се поставя чиния и с бързо и сръчно движение ястието се обръща в чинията с шева надолу.

 

7. Омлетът трябва да има леко течен център и да не се разкъса при обръщане. Целостта му е част от традиционната естетична визия. Плънката не бива да изтича от двете му къси страни. Нека е изненада какво има под завивката на пухкавите яйца.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Петте основни френски соса

Класически сосове във френската кухня.   виж още »

Правила при готвенето на супа

Правилно готвене на супи или няколко съвета как да направим съвършената супа.   виж още »

Четири храни, които не консумираме правилно

Хората правят грешката да изхвърлят най-полезната част от киселите млека или голяма част от месото по любимите пилешки крилца.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous02-07-2021
anonymous04-06-2021
to buy viagra how

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта